SDS: Dodik vodi Srpsku u NATO

Opozicioni lideri u RS tvrde da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlukom da na samitu u turskoj Antaliji stavi potpis na Dekaraciju u kojoj se iskazuje podrška EU i NATO integracijama pogazio odluku Narodne skupštine RS

“Milorad Dodik, nažalost, svakog mjeseca potvrđuje da utabanim stazama ide ka NATO savezu, iako za to nema suglasnost institucija, niti građana Republike Srpske. Tako je danas na samitu u turskoj Antaliji stavio potpis na Dekaraciju u kojoj se iskazuje podrška EU i NATO integracijama, pogazivši još jednom odluke Narodne skupštine Republike Srpske, u kojoj je jasno naznačeno da Srpska zagovara vojnu neutralnost, a ne svrstavanje u vojne saveze”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

On dodaje da u dokumentu koji je potpisao predsjedavajući Predsjedništva BiH stoji da je “europska i euroatlanska integracija, utemeljena na trenutnim obavezama i težnjama pojedinih učesika SEECP-a, presudna za stabilnost i prosperitet regije”, čime je, kako kaže Borenović, nastavio lažnu politiku odbrane interesa Srpske i praksu da jedno priča građanima u Srpskoj, a drugo radi čim ga okruže stranci.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović tvrdi da je Dodikova odluka da potpiše Deklaraciju za NATO i EU integracije direktno suprotna stavovima Narodne Skupštine Republike Srpske, na kojima je upravo on, ne tako davno, samo pravio predstavu za glasače.

Dodaje da su znali to i tada, kao što je znala i cijela javnost, a “sada je ulogu lošeg glumca i lažnog patriote samo potvrdio”.

“Potpisivanjem opredijeljenosti za NATO Dodik je još jednom pokazao da pod njegovim vodstvom Republika Srpska i BiH čvrsto gaze putem članstva u NATO. Od osobe koja je navodno izričito bila protiv NATO integracija, a na čemu je godinama kupio političke poene, sada imamo glavnog aktera i promotora NATO puta. Zahvaljujući njemu, mi smo trenutno u završnoj fazi ulaska u NATO savez, što je Brisel nedavno i zvanično potvrdio”, poručio je Šarović.

(Mondo.ba)

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply