Domovima zdravlja Livno, Mostar, Tomislavgrad uručena oprema u vrijednosti 126.858 maraka

livno

Svečano su uručeni i certifikati za 22 medicinske sestre/tehničare koji su u okviru projekta uspješno završili obuku iz pružanja sestrinskih usluga u zajednici.
Na prigodnoj svečanosti predstavnicima domova zdravlja Mostar, Stari grad Mostar, Livno i Tomislavgrad uručena je medicinska i nemedicinska oprema ukupne vrijednosti 126.858 maraka.

Opremu je donirala Vlada Švicarske u sklopu projekta “Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini” (ProSes), a koristit će se za pružanje unaprjeđenih usluga polivalentne patronaže, priopćeno je iz Doma zdravlja Mostar, prenosi Fena.

Svečano su uručeni i certifikati za 22 medicinske sestre/tehničare koji su u okviru projekta uspješno završili obuku iz pružanja sestrinskih usluga u zajednici.

Direktorica za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u Bosni i Hercegovini Barbara Dätwyler Scheue uručila je opremu ravnateljima Domova zdravlja, naglasivši važnost ovakvog projekta za društvenu zajednicu.

Prisutnima su se obratili i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, menadžerica projekta Ines Katić-Vrdoljak i ravnatelj Doma zdravlja Mostar Mario Kordić.

“Mi smo i do sada imali patronažnu službu i ona kao takva funkcionira. Cilj je, kroz ovaj projekt, liječničke timove izložiti terenskim slučajevima, tj. približiti ih pacijentima kako bi ranije uvidjeli njihove zdravstvene probleme i na vrijeme im pružiti pomoć. Do sada ste bili svjedoci stalnih ulaganja novčanih sredstava u bolnice, no ključ zdrave populacije je primarna zdravstvena zaštita”, kazao je ravnatelj Kordić.

Od ožujka 2017. godine u okviru ProSesa organizirana je edukacija i podrška u radu za ukupno 22 medicinskih sestara/tehničara iz Mostara, Livna i Tomislavgrada. Jedan broj sudionika edukacije imao je priliku posjetiti zdravstveni centar dr. Adolf Drolc u Mariboru i upoznati se sa njihovim uspješnim modelom patronažne službe i iskustvima koja se mogu primijeniti i u bh. kontekstu.

Projekt ProSes je uspješno podržao uvođenje usluga sestrinstva u zajednici i u domovima zdravlja u Tuzli, Odžaku, Brčkom, Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru.

ProSes, koji podržava i financira Vlada Švicarske sredstvima u iznosu od 8 miliona maraka, provodi se u cijeloj Bosni i Hercegovini, u suradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Pored rada na unaprjeđenju usluga zdravstvene njege u zajednici, projekt se bavi i regulativom u oblasti sestrinstva, kao i visokoškolskim obrazovanjem medicinskih sestara/tehničara, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba