DR. JURE BURIĆ: Ode moj prijatelj Slobodan Brdar, vrhunski liječnik i poklonik narodne medicine / VIDEO

Ne kažu zaludu moji vršnjaci kako su prijateljstva iz dječjih i studentskih dana nekako najčvršća i najiskrenija.

Ova prva stvarala su se u osebujnoj dječjoj mašti potaknuta oskudicama i željama u čudnim vremenima poraća kada je i komadić “Petit Beurre” keksa bilo imanje. E to bi se “imanje” s prijateljem dijelilo, a prijateljstvo raslo, sve dok i sami ne bi narasli i dobili “papir” kako smo zreli i punoljetni, formirani ljudi.

Tada bi se odlaskom iz svojih krajeva u neke druge nama nepoznate krajeve tragalo za nečim sličnim, kao onom iz djetinjstva. I uspijevalo. Brzo bi se sklapala prijateljstva ili ona po “lokal patriotizmu”, sličnim navikama i životnim uzusima.

Jedno takvo bilo je i ovo pravo, iskreno i istinsko prijateljstvo s mojim prijateljem Slobodanom Brdarom iz Livna. Na samom početku boravka u Zagrebu, Slobodan je u svojoj poštenoj nakani smatrao kako je baš on pozvan štititi ondašnji “samoupravni socijalizam i tekovine revolucije”.

No, brzo ga je takva želja prošla, jer je upoznao neke druge ljude koji imaju neke druge potpuno suprotne stavove od njegovih. Kada se uvjerio da smo normalni i prijateljski raspoloženi, rado je prihvatio naše društvo i naše svjetonazore.

Zajedno smo učili, zajedno djevojke “ganjali”, zajedno o jednom drugom društvu i poretku sanjali. I dosanjali smo! Čim je došla 1991. godina, a s njom neki novi “hrvatski vjetrovi”, Slobodan se stavio na raspolaganje sa svim svojim ljudskim i stručnim potencijalima “hrvatskoj stvari”.

I takav je ostao do trenutka svoje smrti. Ja to dobro znam i za to jamčim. Mrzio je nered i javašluk, prezirao lopovluk i bahatost. On je u svojoj skromnosti ostao dosljedan svojim idealima čestitosti i poštenja.

Ako je trebao zaraditi neki novac potrebit za život njegove obitelji, nije to radio ucjenom bolesnog čovjeka. On je to činio pošteno radeći svoje biljne preparate, koji su uistinu bili vrhunski.

Naš zajednički prijatelj Ante reče kako boljeg poznavatelja bilja od Slobodana nije bilo! I nije. Nema te biljke kojoj Slobodan nije znao puni latinski naziv, pa i onaj na njemačkom jeziku čiji je bio vrhunski znalac, te njezinu korisnost za čovjeka.

Volio je svoje Livno, volio “brda i doline”, volio svoje planine i livanjske divlje konje, a sve to je znalački svojim kistom i umjetničkom rukom na platna “slagao” ostavivši tako iza sebe more divnih slika i umjetničkih fotografija. Ostavio je i jedno divno trajno sjećanje na iskrenog prijatelja koji više nije među nama, ali je s nama.

Fenix-magazin/MD/Dr. Jure Burić

NAPOMENA: Dr. Jure Burić je poznati dubrovački liječnik i ratni povjerenik Hrvatske vlade za jug Hrvatske, prvi župan Dubrovačko-neretvanski i bivši zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog državnog sabor do njegovoga ukinuća.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply