Draško Dalić / Poduzmite konačno neke korake da se spasi što se spasiti da

Sve ozbiljne vlade paralelno s borbom protiv koronavirusa poduzimaju gospodarske mjere kako bi se očuvala radna mjesta, pomoglo gospodarskim subjektima najviše pogođenim tijekom pandemije, pružila pomoć svima koji su na bilo koji način pretrpjeli štetu zbog mjera o zabrani rada donesenih od mjerodavnih stožera.

Nažalost sve gore navedeno nije slučaj u gradu Livnu i Hercegbosanskoj županiji.

Naš gradonačelnik i Vlada Hercegbosanske županije čekaju više razine vlasti da poduzmu neke mjere ili da se ionako krhko gospodarstvo potpuno ugasi?

Prošlo je više od mjesec i pol dana kako mnogi gospodarski subjekti ne rade i trpe veliku štetu, mnoge obitelji su ostale bez ikakvih prihoda, no po razmišljanju i djelovanju naših (ne)odgovornih političkih predstavnika ispada da je to jedino i isključivo njihov problem, a ne naš zajednički.

Iz toga se puno može iščitati, a najuočljivija je neosjećajnost za druge koji su doista u egzistencijalnoj potrebi.

Kako drugačije protumačiti svojevrsne poljoprivredne i druge simbolične humanitarne oblike pomoći ili pak u današnje vrijeme izgradnju novog kružnog toka na obilaznici.

Kako će isti sutra sami sebi biti u mogućnosti isplatiti plaću ukoliko nema gospodarske aktivnosti, ukoliko svi oni koji pune proračun ne budu u mogućnosti nastaviti sa svojim poslovanjem?

Ili i ovim, neplanirano potvrdiše, da su oni sebi i svojima već dovoljno osigurali te da ih nije briga za ostale?

Onima koji pune proračun sad treba pomoći, onima koji su ostali bez posla sad treba pomoći. Sutra ili za nekoliko dana će biti kasno.

Poduzmite konačno neke korake i učinite ono što čine sve županijske vlade pa čak i neki gradovi/općine kako bi se pomoglo gospodarstvu.

Ukoliko ne znate što treba poduzeti, saslušajte ili pročitajte ono što vam govore gospodarstvenici Livna koji su se svojim pismom 08. travnja 2020. godine obratili na nekoliko adresa; pogledajte što rade drugi koji žele pomoći svom gospodarstvu; pitajte.

Dakle, niti za neznanje niti za nedjelovanje nemate opravdanje jer pozicijama na kojima jeste pozvani ste djelovati.

Ne možemo s ove pozicije reći što od navedenog je realno i provedivo, jer nemamo pokazatelje o financijskim i proračunskim mogućnostima bilo grada ili Županije, ali ono što nas brine je izostanak bilo kakve reakcije onih kojima je apel upućen.

Osim šturih priopćenja kako se prati situacija i prikupljaju relevantne informacije, još uvijek svi skupa, a posebno oni koji su najviše pogođeni posljedicama koronavirusa, ostajemo uskraćeni za bilo kakve konkretne mjere.

Općina Tomislavgrad je osigurala 300.000 KM za potporu svim fizičkim i pravnim osobama kojima je zabranjen rad zbog izvanrednih okolnosti nastalih pojavom korona virusa. Ovaj primjer bi trebali slijediti svi u Hercegbosanskoj županiji.

Ovim putem još jednom pozivamo sve dužnosnike, bilo one „odmetnute“ ili poslušne, da u ova teška vremena ostave jeftino politikanstvo i bar dok traje kriza zatome svoje nesuglasice i zajednički rade kako bismo prevladali trenutnu krizu.

Potrebni su nam „Korona“ zakoni, odluke i mjere kojima će se teret krize ravnomjerno rasporediti, jer samo tako možemo iz nje izaći kao pobjednici.

Već kasnimo, ali spriječite bar da skroz zakasnimo.

Predsjednik ŽNL, Draško Dalić