Drastičan pad cijena turističkog smještaja u Hrvatskoj: Kuća s bazenom za 48 eura

Situacija u Hrvatskoj što se tiče rezerviranja privatnog smještaja je poprilično loša, rekli su iz Udruge iznajmljivača za Index.hr, a istovremeno cijene privatnih apartmana i kuća za odmor nikad nisu bile niže. Cijene su u odnosu na prošlu godinu drastično niže.

Koliko je prošle godine koštao najjeftiniji apartman u predsezoni – 40 eura, upravo toliko ove godine u predsezoni košta najskuplji. Cijene apartmana u 2019. za pred i posezonu kretale su se od 40 do 100 eura, dok su u sezoni bile od 60 do 200 eura. Ove godine se od 25 do 40 eura kreću cijene apartmana u pred i posezoni, dok se u sezoni kreću od 45 do 70 eura.

Najskuplje što pronašli novinari bila je jedna cijela kuća za odmor i to s bazenom koja u sezoni košta 114 eura po danu. Ove godine apartman na Pagu u kojem se može smjestiti pet osoba, u predsezoni stoji 25 eura, u sezoni 50, dok je cijena u posezoni 30 eura. Kakve su cijene apartmana ovog ljeta Apartman za dvije osobe u Sukošanu do 30. lipnja za 7 noći košta 1.300, a za 4 osobe 2,300 kuna.

Nalazi se 100 metara od plaže. U sezoni je cijena apartmana 45 eura po danu, a u posezoni 25 eura. Apartman s dvije spavaće sobe u Šibeniku u predsezoni ove godine košta 35 eura, a u sezoni 45 eura. Na Krku kuća za odmor na dvije etaže s 3 spavaće sobe te bazenom u predsezoni i posezoni stoji 48 eura, dok je u sezoni cijena 114 eura. Studio apartman u Zadru iznajmljuje se u predsezoni i posezoni za 40 eura dnevno, dok je u sezoni cijena 55 eura.

Studio apartman u Novom Vinodolskom stoji u predsezoni 30 eura po danu, u sezoni 40 eura. Apartman za 2 do 6 osoba u Zatonu se u predsezoni renta po 30 eura dnevno, a u sezoni po 45 eura. Na Hvaru se apartman, također za 2 do 6 osoba, iznajmljuje u predsezoni i posezoni po 40 eura, dok mu je u sezoni cijena 70 eura. Jednosoban apartman za dvije osobe u centru Makarske u pred i posezoni stoji 25 eura po danu, a u sezoni 50 eura.

Kolike su bile cijene lani? Apartman za tri osobe u Pirovcu u predsezoni i posezoni stoji 40, a u sezoni 50 eura. Veći apartman u koji može stati do 5 osoba s dvije kupaonice, u predsezoni i posezoni stoji 60, a u sezoni 70 eura. S druge strane 2019. godine su cijene apartmana u sezoni iznosile i do 200 eura po danu.

Toliko je koštao apartman za četvero u Betini na Murteru. Cijena je u pred i posezoni bila 100 eura. Apartman u Biogradu na Moru za četiri osobe lani je u predsezoni koštao 60, a u sezoni 80 eura. Dvosoban apartman u Omišu lani je u predsezoni stajao 50, a u sezoni 100 eura. Apartman s tri spavaće sobe je u Baškoj Vodi lani koštao 80 eura u predsezoni i posezoni, u sezoni 130 eura.

Apartman za dvoje je lani u Vodicama koštao 50 eura u pred i posezoni, dok mu je u sezoni cijena iznosila do 80 eura. No, unatoč tome što su ove godine cijene znatno niže nego lani, Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK, za Index.hr je istaknula da buking u privatnom smještaju ide jako loše.

Rezerviraju se samo kompletne kuće za najam, stranci ne žele u apartmane “Netko se oslanja uglavnom na svoje stare goste, dakle na one koji su već prije rezervirali pa su s njima stalno u kontaktu. No direktnih, novih rezervacija ima jako malo. I ono malo što ima većinom se odnosi na najam kuća za odmor. Dakle, rezerviraju se samo te kompletne kuće, a nikako apartmani po kućama ili zgradama. Turisti zbog ove situacije s koronavirusom radije iznajmljuju cijele kuće za odmor, tako da će iznajmljivači koji ih rentaju najbolje proći”, kazala je Martina Nimac Kalcina.

Navodi kako će svi ostali dosta loše proći i pitanje je, ističe, koliko će uopće imati gostiju. “Zavisi kakva će biti situacija kad se potpuno otvore granice. Svi se nadaju da će sezona krenuti, no realnost je da je zasad situacija jako loša. Što se pak tiče domaćih gostiju, njima će se definitivno morati dati popusti te sniziti cijene najma”, istaknula je Nimac Kalcina. Razgovarali smo i s Danielom Radetom, predsjednikom Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar.

I on navodi kako je situacija i dalje neizvjesna te da će ove godine cijena biti ključni faktor što se tiče turizma. “Vlada je pokazala da su im važniji izbori i stranačke pozicije, nego turizam” “Sigurno je će i druge države ići u snižavanje cijena tako da će domaći iznajmljivači i svi koji se bave turizmom morati spustiti cijene.

Iskreno, postavlja se i pitanje koliko postoji interes za putovanje u ovoj situaciju. Sad je na čelnim ljudima u turizmu da osmisle neku strategiju privlačenja turista, no vidimo da su im važniji izbori i stranačke pozicije, nego turizam tako da se ovo može smatrati veleizdajom. Do danas nismo imali nikakve informacije kako bi turizam mogao izgledati. No i ovo što su danas objavili za zemlje za koje je dopušten ulazak, to su više tehničke stvari”, rekao je Radeta.

Smatra da bi Ministarstvo turizma i HTZ trebali pokrenuti jaku kampanju privlačenja stranaca. Kaže kako po pretragama vide da postoji interes za Hrvatsku, ali slab je broj rezervacija. “Moramo biti konkurentni i strateški osmisliti plan privlačenja gostiju, a kako će se to komunicirati ovisi o Ministarstvu turizma, moraju osmisliti turističku strategiju, a ne kako će dobiti izbore.

Situacija je poprilično nejasna, trebalo bi uključiti sve koji se bave turizmom da pokušaju privući turiste, da se osmisli šira strategija, trebaju se uključiti svi, od turističkih agencija do iznajmljivača kako bi zajedno privukli goste. Situacija je puno delikatnija nego što nam Ministarstvo prezentira.

Ako se realan sektor pripremio da će sezona biti 70 posto lošija, onda je red da se unaprijed razmišlja pa da se i parafiskalni nameti spuste 70 posto kako bi se gospodarstvo održalo”, kazao je Radeta. Na kraju je naveo kako im sada preostaje samo se nadati se da će priča krenuti bolje. “Trenutno je radi izbora gospodarstvo stavljeno u drugi plan, što je loša poruka”, zaključio je Radeta.

www.vecernji.ba