Drastična poskupljenja: Cijene goriva ponovno divljaju

Cijene goriva od travnja prošle godine kontinuirano rastu. U tom je mjesecu na pojedinim benzinskim crpkama u FBiH gorivo po litru iznosilo nevjerojatnih 1,20 KM, a prosječna cijena iznosila je 1,56 maraka, dok su danas cijene za gotovo cijelu jednu marku više. Nakon što je Vlada Federacije BiH lani u travnju donijela odluku o neposrednoj kontroli cijene nafte i naftnih derivata, dogodio se nezapamćeni pad cijena. Podsjetimo, i barel nafte je prije godinu dana iznosio 15 dolara, sada je 70, piše Avaz.

Stalni trend rasta cijena prate i prometnici naftnim derivatima, pa je tako Federalno ministarstvo trgovine od početka godine u više navrata dobivalo zahtjeve za poskupljenje. Dnevno na adresu Ministarstva stigne do 100 takvih obavijesti. Prema posljednjim podacima, prosječna cijena benzina BMB 95 iznosi 2,08 KM po litru, a za dizel 2,06 KM. Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura”, smatra da su naš najveći problem slabe robne rezerve.

– Moramo imati određenu količinu u robnim rezervama kako bismo održavali stabilnu cijenu goriva. Kada cijena na svjetskom tržištu skoči, onda bismo trebali pumpati gorivo iz tih rezervi. A kada tržište pojeftini, onda se rezerve pune – kaže Bago. Time bi se cijena održavala stabilnom, dodaje on, a spriječila bi se lančana poskupljenja.

Trenutni raspon maloprodajnih cijena naftnih prerađevina u Federaciji BiH kreće se od 1,76 do 2,16 KM po litru za benzin te od 1,66 do 2,16 KM po litru za dizel. Svaka ozbiljnija zemlja se, kaže Bago, time bavi i ne dozvoljava da dođe do ovako drastičnog poskupljenja. – Ne govorim samo o gorivu nego i o osnovnim životnim namirnicama.

U BiH je situacija takva da, ako nešto poskupi na burzi, automatski se to odražava i kod nas – navodi Bago. Ako uzmemo, primjerice, prosječan rezervoar goriva od 50 litara, prije godinu, da bismo ga napunili, bilo nam je potrebno 78 KM. Danas za gorivo za taj isti rezervoar treba izdvojiti gotovo 108 maraka.

www.vecernji.ba