DRVAR / Jedni za novac dovoze otpad u BiH, a drugi za novac pale taj isti otpad

Firma “Kemeko-BH” iz Lukavca trebalo bi da krajem mjeseca počne da odvozi 400 tona nelegalno deponiranog tekstilnog otpada, a prvi šleperi doći će po smeće u Drvar i Bihać.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor te firme Maid Hadžimujić, naglasivši da samo čekaju da vremenski uvjeti budu poboljšani da bi mogli početi da odvoze otpad.

”Nadam se da ćemo od 22. veljače početi da odvozimo tekstilni otpad. Obišli smo lokacije u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Bihaću, Kiseljaku i Busovači, gdje je istovaren otpad i kada počnemo raditi, prvo idemo u Bihać i Drvar, gdje je i istovareno najviše smeća. Kada počnemo, plan je da u roku od 45 dana sve odvezemo”, rekao je Hadžimujić.

Dodao je da su analize završene te da je riječ o tekstilu i vuni te da će nakon odvoza uslijediti priprema za spaljivanje u cementarama.

”Potrebno je to sve samljeti na određenu granulaciju, jer ne može ići onako u kakvom je sada stanju”, rekao je Hadžimujić.

Načelnica Drvara Dušica Runić rekla je da mještanima ove zapadno-krajiške općine ne preostaje ništa više nego da sačekaju i kraj ovoga mjeseca, jer već odavno teče rok izvršenja od 120 dana.

”Navikli smo da je u ovoj zemlji sve u posljednji čas, tako da i u vezi s uklanjanjem otpada čekamo pet do 12”, poručila je Runićeva i dodala da kada je riječ o istrazi i utvrđivanju odgovornosti u ovom slučaju, iz tužilaštva ima samo informaciju da je sve još u tijeku.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je krajem prosinca prošle godine okončala postupak javne nabavke usluge odvoza i zbrinjavanja nelegalno deponiranog otpada na području ovih općina.

Stotine tona tekstilnog otpada iz Italije u ove općine polovinom prošle godine uvezla je firma ‘Krom reciklaža’. To poduzeće registrirano je na adresu općine Drvar, Titova 1 (na istoj adresi gdje je i načelnica Drvara Dušica Runić?!)

Stanovništvo Drvara i Bosanskog Grahova organiziralo je prosvjede kojima je zaustavilo dalje deponiranje smeća nadomak svojih ognjišta, a uz podršku čelnika lokalnih zajednica počela je borba da otpad bude odvezen iz tih općina.

Novac za uklanjanje i zbrinjavanje otpada je, nakon ranije upućene inicijative Drvara, a po nalogu Vlade FBiH osigurao Fond za zaštitu životne sredine Federacije.

Iz fonda su ranije naveli da će novac biti operativan nakon što inspekcija sprovede potrebne procedure. Osim u gradskom području zapadnokrajiških općina, tekstilni otpad je istovaren i na lokalnoj deponiji Korita u Bosanskom Grahovu.

Na tom mjestu, kako je ranije rekao načelnik općine Uroš Đuran, nemoguće je utvrditi količinu otpada, s obzirom na to da je velika količina gurnuta u nepristupačne otvore u zemlji.

Šleperi otpada iz Italije stigli u HBŽ, uvoz odobrila ministrica Đapo!