Drvar: Zdravstveni radnici treba da budu nagrađeni, a ne kažnjeni (VIDEO)

Ionako težak život Srba povratnika u HBž, dodatno otežava djelovanje ministra rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih HBŽ Momčila Bajića. Zahtijeva sistematizaciju, koja, kažu, ima za cilj otpuštanje radnika.

Zbog ovih pritisaka, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja podnio je ostavku, a zdravstveni djelatnici najavljuju generalni štrajk, ne budu li im isplaćene plaće u punom iznosu i uplaćeni doprinosi. Traže ostavku ministra.

Iako heroji u vrijeme pandemije, zdravstveni radnici drvarskog Doma zdravlja posljednjih šest mjeseci ne dobivaju plaće u punom iznosu. Ostavku v.d. direktora Doma zdravlja, koji ne pristaje da sprovede sistematizaciju, Upravni odbor nije prihvatio.

– Kao pravnik jesam za donošenje sistematizacije, ali sistematizacije koja bi odgovarala potrebama Doma zdravlja, a ne ove koja bi dovela do otpuštanja radnika – izjavio je v.d. direktora Doma zdravlja Drvar Dragan Praštalo.

– S obzirom da smo prošli mjesec dobili 50 posto od plaće, a pandemija je opet u jeku, spašavamo tuđe živote, a istovremeno riskiramo svoje živote i nemamo suosjećanja ni od nadležnih ustanova za naše probleme, mi nastavljamo sa jednosatnim štrajkom upozorenja do generalnog štrajka – poručila je predstavnica sindikata medicinskih sestara i tehničara Doma zdravlja Drvar Marija Habek.

Udar na zdravstvene radnike je nastavak protjerivanja Srba iz HBŽ, poručuju iz Udruženja protjeranih.

– Gospodin Bajić hoće da otpusti ove ljude da bi zaposlio nove, navodno sa namjerom da to bude za iduće izbore – rekao je predsjednik Udruženja protjeranih građana Mile Marčeta.

U Drvaru pitaju da li je moguće da ministar koji dolazi iz ove općine i Srbin je, inzistira na sistematizaciji, radi otpuštanja radnika u doba pandemije?

– A pouzdano znam da to ne čini ni u Tomislavgradu ni u Livnu ni na Kupresu – rekao je poslanik u skupštini HBŽ Aleksandar Štrbac.

– Ako ste vi neko netko tko predstavlja srpski narod, a dođete u poziciju da vas postavlja general HVO- a, vi se morate ponašati kako vam general po zapovijednom nalogu zapovjedi. Ukoliko ima imalo morala i odgovornosti, ja mislim da bi trebao da podnese ostavku na mjesto ministra – poručio je poslanik u skupštini HBŽ Goran Broćeta.

Općina izmiruje financijske obveze Domu zdravlja i pomaže više nego što je predviđeno, kaže načelnica Drvara Dušica Runić.

– Trebali bi da se nagrade za doprinos koji daju u doba pandemije, a ne da budu kažnjeni – naglasila je Runićeva.

Od ministra Momčila Bajića još čekamo odgovor – zašto u povratničkoj općini Drvar u doba pandemije zahtijeva sistematizaciju, koja bi više od 10 zdravstvenih radnika ostavila bez posla?

https://lat.rtrs.tv/

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply