Drvarčani napadaju Livno: Riješili se otpada, NE ODUSTAJU OD PRAVDE (FOTO)

Ni nakon što je uklonjeno 414 tona otpada, koji je uvezen iz Italije i nelegalno deponiran na području pet općina u Federaciji BiH, aktivisti iz Drvara ne odustaju od kampanje u kojoj traže da se kazne odgovorni za ovu eko aferu.

Nakon što su aktivisti u Drvaru organizirali “svečani ispraćaj otpada”, danas su u Livnu osvanuli bilbordi sa porukom “Kaznimo odgovorne za otpad” i izazvali pravu buru.

U Livnu je, naime, sjedište Vlade HBŽ, a građani koji su se pobunili protiv uvoza otpada upravo županijsku Vladu smatraju najodgovornijom za ovaj skandal, koji se pročuo i izvan granica BiH.

Kako saznaje Srpska.info, županijski ministar ekologije Hikmet Hodžić, bio je jako ljut kada su se bilbordi pojavili u Livnu.

Iako je u međuvremenu izabrana nova županijska Vlada, ministar Hodžić je jedan od rijetkih koji je “nagrađen” još jednim mandatom, dakle ostao je u svojoj fotelji, iako je jedan od ključnih vinovnika eko afere sa talijanskim otpadom.

Podsjećamo, kako je ranije pisala Srpskainfo, upravo je ministar Hodžić potpisao rješenje kojim je prošle godine tek osnovanoj firmi “Krom reciklaža” d.o.o. Drvar dana dozvola za upravljanje otpadom.

U tom je rješenju navedeno da pomenuta firma, koja je kasnije uvezla ogromne količine otpada iz Italije, ima u Drvaru pogon i strojeve za reciklažu.

Ispostavilo se, međutim, da ne postoje ni pogon ni strojevi, a da “Krom reciklaža”, koju su osnovala trojica državljana Srbije, u Drvaru nema čak ni ured za sjedište firme.

Ipak ovom, po svemu sudeći fantomskom poduzeću je Federalno ministarstvo ekologije izdalo dozvolu za uvoz 8.200 tona otpada godišnje.

“Investitori iz Srbije” su u lipnju i srpnju prošle godine uvezli 414 tona otpada iz Italije i nepropisno ga deponirali, iako je “po papirima” otpad bio namijenjen za reciklažu. Vjerojatno bi nastavili sa tim poslom, da im na put nisu stali građani, koji su blokirali magistralu i zarobili šlepere sa smećem.

Tek devet mjeseci kasnije otpad je, o trošku građana Federacije BiH, odvezen iz napuštenih tvornica i sa drugih lokacija u Drvaru i još četiri lokalne zajednice.

Za incident još nitko nije odgovarao, a vlasnici “Krom reciklaže” su čak najavili da će tužiti državu za izgubljenu dobit i da će tražiti odštetu od 1,2 miliona eura.

https://srpskainfo.com/