Država neće: Registracija vozila mogla bi biti 50 posto jeftinija

Osiguravajuće kuće u F BiH od građana i firmi naplate skoro 300 milijuna maraka godišnje. –

Svi građani u Federaciji BiH plaćaju minimalno 20 posto skuplju registraciju vozila, a u većini slučajeva čak 50 posto, samo zato što Agencija za nadzor osiguranja ne provodi zakonom predviđen postupak zoniranja općina, piše Dnevni avaz. Zakon prema kojem posluju osiguravajuća društva, propisao je, naime, da Agencija svakog 1. travnja razvrstava općine u zone rizika prema visini štete koju su napravili vozači.

 

Zone rizika Prema podacima Agencije, zone rizika posljednji put su određene 1998. godine. Tada su sve općine u BiH svrstane u petu zonu rizika, osim Goražda, koje se nalazi u četvrtoj. Šteta tijekom godine ”Ta je odluka još na snazi. Sve dok se ne osnuje udruženje društava za osiguranje na razini BiH ili dok se ne izmijeni zakon, trenutni premijski sustav je važeći i nije ga moguće mijenjati”, rekli su za Dnevni avaz iz Agencije. Hamid Milak, direktor “Central osiguranja”, kaže za Avaz da postoji deset zona rizika, s tim da je prva najpovoljnija, a u desetoj je osiguranje najskuplie. ‘

 

‘Razvrstavanje općina u zone vrši se u skladu sa štetom tijekom godine. Od 1998. do danas, štetni rezultat je ispod 70 posto, što znači da bismo svi mi trebali biti, ako ništa, u zoni četiri, a ne pet”, rekao je Milak. Prema tome, registracija vozila trebala bi biti znatno jeftinija. Milak ide i korak dalje pa tvrdi da bi većina općina, prema stvarnom stanju na terenu, trebala biti svrstana u zonu jedan. To bi značilo da bi vozači u nekim slučajevima registraciju plaćali duplo jeftinije! Cijena bi spala na 140 KM ”Razlika između zona je u tome što je svaka niža jeftinija za 20 posto.

 

Ukoliko u jednoj općini tijekom godine nema više od 70 posto štete u odnosu na uplaćeni iznos osiguranja, ta općina ide u povoljniju, odnosno nižu zonu rizika. I tako sve do prve zone. Kad bi se to primjenjivalo, prosječna cijena premije osiguranja spala bi s 300 KM na skoro 140 maraka. Zato je ovo pljačka stoljeća”, tvrdi Avazov sugovornik. Dodaje da osiguravajuće kuće u F BiH od građana i firmi naplate skoro 300 milijuna maraka godišnje. Znači da vlasnici vozila svake godine, zbog nerada Agencije za nadzor osiguranja, plate skoro 60 milijuna maraka više nego što bi trebalo.

 

Osiguravajuće kuće u ovom slučaju ne mogu učiniti ništa, jer su dužne poslovati prema važećim propisima. Vozačima oteto 1,2 milijardi KM ”E, haj’mo sad tih 60 milijuna maraka pomnožiti s 20 godina i dobit ćemo podatak da je od vlasnika vozila oteto milijardu i 200 milijuna KM. Samo zato što Agencija ne radi svoj posao! Da je većina općina, kao što bi trebalo biti, svrstana u zonu jedan, to je skoro tri milijarde KM za 20 godina”, naglasio je Milak.

On je lani uputio pismo Agenciji u kojem je zahtijevao obrazloženje zašto se ne poštuju odredbe o zoniranju. ”Odgovorili su mi da bi, ‘ukoliko bi poštivali te odredbe, pojedina osiguravajuća društva imala financijskih problema’, što znači da Agencija svojim nedjelovanjem otima novac od građana i daje ga osiguravajućim kućama. Agencija se ne treba brinuti koja bi to osiguravajuća društva bila u problemu, njezin je posao da provodi zakonske odredbe”, istaknuo je za Dnevni avaz Milak.

https://www.bljesak.info/