Dug za komunalnu naknadu preko milijun maraka, načelnik prijeti tužbama

Ukupan dug popeo se na preko milijun maraka, od čega dugovanja fizičkih osoba iznose 741 526 maraka, a pravnih osoba 404 458 maraka.

vukadin

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin pozvao je sve dužnike da u što kraćem roku izmire svoja dugovanja po osnovu komunalne naknade, u suprotnom će biti suočeni s tužbama.

Svi vlasnici stambenog, poslovnog, proizvodnog i građevinskog zemljišta urbanog dijela općine Tomislavgrad obveznici su plaćanja komunalne naknade, koja se odnosi na korištenje objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje.

Komunalna naknada obračunava se na osnovu izgrađene korisne površine poslovnog ili stambenog prostora i građevinske zone, a u prosjeku iznos godišnje komunalne naknade za jedno kućanstvo je stotinu maraka.

Međutim, svoje obveze redovito izmiruje tek oko deset posto od 1472 evidentiranih kućanstava u urbanoj zoni Tomislavgrada.

Prema podacima općinske Službe za financije, u proteklih sedam godina, od kada se odlukom Općinskog vijeća Tomislavgrad naplaćuje komunalna naknada, ukupan dug popeo se na preko milijun maraka, od čega dugovanja fizičkih osoba iznose 741 526 maraka, a pravnih osoba 404 458 maraka.

U odluci Općinskog vijeće Tomislavgrad navodi se kako se sredstva od komunalne naknade koriste za obavljanje djelatnosti odvodnje i pročišćavanja otpadnih i oborinskih voda, održavanje čistoće, javnih površina, parkinga, groblja, javne rasvjete, preventivne deratizacije, obavljanje kafilerijskih poslova, dekoriranja i održavanja nerazvrstanih cesta.

S druge strane, građani smatraju kako svoje obveze za spomenute djelatnosti već izmiruju kroz plaćanje mjesečnih računa za komunalne i druge usluge.

Večernji.ba