DUGOVANJA CS Buško blato d.o.o. Livno su 15 milijuna novih potraživanja za korištenje voda Buškog jezera!

Zakon o vodama HBŽ koji je jednoglasno usvojen u skupštini Hercegbosanske županije je do sada generirao preko 15 miliona KM novih potraživanja za korištenje voda Buškog jezera.

Tada usvojeni zakon je trebao bar dijelom kompenzirati nepravdu koja se godinama čini općinama Hercegbosanske županije. Do trajnog rješenja pitanja korištenja voda Buškog jezera zakon je trebao omogućiti kakvu takvu korist proračunima za popravljanje lokalne infrastrukture jer su sredstva zakonom strogo namjenska za tu svrhu.

Od tada je prošlo 4 i pol godine i čudno da gotovo nikom nije stalo da se ta sredstva, zakonom propisana, naplate. Osim resornog ministarstva koje vodi beskonačne postupke na sudu i pokušaja da preko županijske inspekcije ubrza provedbu zakona nikom nije stalo da se pitanje Buškog jezera bar na neki način riješi u korist prostora gdje se jezero nalazi!?

Uputili smo do sada 5 zahtjeva za izdavanje rješenja o obvezi plaćanja prema upravi za inspekcijske poslove HBŽ, na žalost do sada nismo uspjeli postići da se izda ovršno rješenje što bi značio automatsku naplatu sredstava.

Nikad nitko, bilo na vladi, bilo u političkim krugovima nije otvorio ovo pitanje. Postavljamo svima pitanje zašto nikom nije stalo da naplatimo 15 miliona konvertibilnih maraka? Zašto je normalno da se isti zakon primjenjuje i uredno se po njemu plaća u Hercegovačko-neretvanskoj županiji a u HBŽ nitko ne smije ni spomenuti problem?

Obzirom da je tvrtka CS Buško blato d.o.o. Livno ostala bez okolišne dozvole jer smo je srušili na kantonalnom sudu u Sarajevu nije li vrijeme da se toj tvrtki ipak ukaže netko od inspektora, jer upravo sada prazne jezero bez ikakvih suglasnosti i definitivno će na ovaj način uništiti riblji fond, a razmjeri ekološke katastrofe se mogu samo naslutiti. Prošli tjedan smo poslali niz prijava raznim inspektorima i nadamo se da će bar jedan doći i uraditi svoj posao.

Ministar
Ivica Brešić, dipl.oec.