DUŠICA RUNIĆ: Neasfaltiranje puteva jasno govori koliko su Srbi zapostavljeni u Hercegbosanskoj županiji

DRVAR /SRNA/ – Asfaltiranje puteva Drvar – Istočni Drvar i Glamoč – Drvar bilo bi od izuzetnog značaja za opstanak i ostanak Srba u Hercegbosanskoj županiji, rekla je načelnica općine Drvar Dušica Runić.

Ona ističe da je put Drvar-Istočni Drvar izravna veza Srba iz Drvara sa Republikom Srpskom i Srbijom, a njegovim asfaltiranjem bio bi skraćen i put do Banjaluke.”Drvar je poslije Daytonskog sporazuma podijeljen na četiri dijela i tako izgubio poveznicu sa većinskim srpskim općinama. Put od Drvara ka Istočnom Drvaru i Republici Srpskoj nije asfaltiran dužinom dvadesetak kilometara”, navodi Runićeva.

Ona kaže da nije asfaltiran ni dio puta ka općini Glamoč dužine oko 20 kilometara, ali su asfalirani putevi iz HBŽ ka Hrvatskoj, što jasno govori o tome koliko su Srbi zapostavljeni u ovoj županiji.

Prema njenim riječima, trenutno se od Drvara do Glamoča ide preko Bosanskog Grahova i Livna i udaljenost je nekih 130 kilometara, a asfaltiranjem ovog puta to bi bilo skraćeno za šezdesetak kilometara.

Načelnik općine Glamoč Nebojša Radivojša rekao je da su Glamoč i Drvar jedine općine u Federaciji BiH koje su spojene makadamskim putem.

“Kada bi se asfaltirao dio puta od Glamoča do Drvara skratio bi nam se i put do Unsko-sanske županije. Ranije je bilo obećanja da će biti asfaltirano dvadesetak kilometara dionice puta od Glamoča do Drvara, ali je sve ostalo na obećanjima”, kaže Radivojša.

On je dodao da je Vlada HBŽ izdvojila 400.000 KM za asfaltiranje puteva u ovoj županiji i asfaltiraće neka tri kilometra kroz selo Šumnjake.

Zastupnik iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta rekao je da to što regionalni put između Drvara i Glamoča kao glavna putna komunikacija do danas nije asfaltiran, dovoljno govori kolika je nebriga federalnih i županijskih vlasti prema općinama gdje živi srpsko povratničko stanovništvo.

“Istovremeno su u pojedinim mjestima u HBŽ-u gdje živi hrvatsko i bošnjačko stanovništvo asfaltirani makadamski putevi posljednjeg reda koji ne vode nigdje i nikome”, kaže Broćeta.

On dodaje da su ranije postojala obećanja od županijskih vlasti, ali da do danas nisu ispunjena.

“Do tada i ovom malo preostalog naroda moraće da se vozi makadamskim putevima i guta prašinu”, naglašava Broćeta i dodaje da županijske vlasti nikada ovaj putni pravac nisu stavile u prioritet za čišćenje u zimskom periodu, iako se radi o regionalnom putu koji povezuje dvije općine.

Koliko su Srbi zapostavljeni u FBiH, govori i činjenica da su u Livanjskom polju tijekom zimskog perioda danima bila odsječena srpska sela Sajković, Gubin i Provo, koja pripadaju općini Livno, a najteža situacija je bila u selu Gubin, gdje se zbog neprohodnih ulica nije mogla obaviti sahrana.

Iz Komunalnog poduzeća u Livnu tada je rečeno da je situacija na području cijelog Livna teška, te da postoje drugi prioriteti, pa je obitelj morala angažirati privatni bager kako bi obavila sahranu.