“Duvanjska deklaracija”

skupštine
Avaz.ba

Jutros osvanu deklaracija. Deklaracija o ugroženosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Piše da su Hrvatima ugrožena osnovna ljudska prava, pravo na političko mišljenje, pravo na vlastiti identitet… Dalje, stoji da Hrvati zajedno idu u odlučno ostvarivanje hrvatskog prava na treći entitet kao jedini pravno politički okvir opstanka…
Sad se ja, kao Hrvatica iz Livna, pitam tko me i na kakav način ugrožava i tko mi to brani pravo na političko mišljenje?! Tko me ugrožava u vlastitom gradu i na kakav način?
Odgovor je veoma jednostavan. Hrvati u Livnu su ugrozili Hrvate. Hrvati u Livnu su otjerali stanovništvo u svijet, svi su otišli trbuhom za kruhom. U Livnu su ostali podobni i evo, ovi ugroženi. Ugroženi koji žele i ovo malo preostalog naroda posvađati i razdijeliti.

Neki dan slika na jednoj poznatoj satiricnoj stranici na kojoj se nalazi pas na livanjskom trgu i natpis “Tko kaže da u Livnu i psa nema?”. Postali smo primjer iseljavanja, grad duhova, grad bez budućnosti, a naša vlast usvaja deklaracije umjesto da se napokon pozabavi bitnim pitanjima. Kad rijesite nezaposlenost i iseljavanje onda se bavite deklaracijama.

Tada ću i ja, kao osoba kojoj je omogućen opstanak i dobra budućnost u rodnom gradu, reći da se treba baviti pitanjima o ravnopravnosti, pravima, identitetu… Dragi političari, prestanite misliti da je narod toliko glup i da ćete opet, kao i sve godine do sada, ostati na vlasti dizanjem tenzija pred izbore i borbom o pitanjima koja definitivno nisu prioritet.

A vi, dragi moji sugrađani dobro razmislite želite li opet podleći apsurdnim temama koje izvlače već 20 i kusur godina samo da bi osigurali vlastite interese. Deklaraciji, jedno veliko NE!

Ne jer taj isti treći entitet nemate u ime koga zahtjevati je ste isti taj narod u čije ime, navodno, djelujete, raselili. Očigledno je da se vladajući vode politikom “narod je glup, da bi nas slijedio, servirajmo mu i dobre i loše parole”.

Tekst Ane Konta