Duvanjski Herkul u Stuttgartu 1. u obaranju ruke

Dvadesetsedmogodišnjeg Josipa Mašića koji živi i radi u Münchenu, gdje je i rođen, inače podrijetlom Duvnjaka, prozvali su Herkulom. Naime, kako piše Tomislavcity, ovaj gorostas – Duvnjak, uz svoj posao, redovito trenira i natječe se u nesvakidašnjem i neobičnom sportu – obaranju ruku.

Redoviti je natjecatelj u kategoriji amatera, a povremeno kuša snagu i vještinu i među profesionalcima. Početkom ove godine na njemačkom prvenstvu amatera postigao je izvrsne rezultate. U finalnoj borbi izgubio je tek od Kazahstanca u drugoj rundi. Redovito trenira tu vitešku disciplinu, vjeruje u još bolje rezultate i nada se novim pobjedama.

Na nedavnome turniru u Stuttgartu osvojio je 1. mjesto lijevom, a na istom natjecanju desnom rukom 3. mjesto. – Ponosan sam što sam podrijetlom iz kraljevskog Tomislavgrada, s Duvanjskog polja – iz Kongore, kamo se svake godine rado vraćam. Duvnjaci su poznati kao gorostasi, tj. vrijedni i jaki ljudi u svakom pogledu, i duhovno i fizički, poštenjačine i zaštitnici, posebno ugroženih, poput slavnog Mijata Tomića na kojeg smo svi ponosni.

Zato mi je osobito drago i ponosim se što sam i ja jedan od tih. Ova odličja posvećujem pokojnom ocu i svim Duvnjacima – iskreno će Josip za Tomislavcity.

– Poboljšavat ću tehniku borbe i natjecanja, a onda rezultati sigurno neće izostati – zaključuje optimistično ovaj mladić. Inače, kako se navodi, Josipovi su roditelji Ivan (danas pokojni) i Kata r. Bagarić iz Kongore.

Vecernji list