Dva potpuno nova autobusa obogatili flotu ‘Livno busa’

Nagovještaj boljih vremena za prijevoznike najavio je set ublažavajućih mjera u vezi korona virusa, kao i pokretanje gradskih, međugradskih te izvanrednih međunarodnih polazaka.

Još jedan pokazatelj da bolja vremena stižu je i činjenica da su prijevoznici već počeli sa kupovinom vozila.

Tako je jučer u MAN Importer izvršena svečana primopredaja dva potpuno nova autobusa kompaniji ‘Livno Bus’.

Radi se o MAN Lion’s Coach i Neoplan Tourliner autobusima uz napomenu da se radi o 13-metarskoj izvedbi Tourlinera čime je Livno bus postao prvi na Balkanu koji ima ovaj tip autobusa.

Oba vozila su isporučena u skoro istoj opremi, gdje treba istaći da je oprema u potpunosti personalizirana prema zahtjevima kompanije Livno bus. Tako su oba vozila u istoj tamno sivoj metalik boji, a pogoni ih i isti pogonski sklop.

On se sastoji od MAN Euro 6D motora koji isporučuje 346 kW/470 KS u kombinaciji sa automatskim TipMatic mjenjačem koji ima 12 brzina.

Nova generacija i Lion’s Coach i Tourliner autobusa donosi, osim novog dizajna, i novu generaciju sigurnosnim aktivnih i pasivnih sistema koji će paziti na sigurnost svojih putnika, ali i ostalih sudionika u prometu.

Zbog različite dužine, različiti su i kapaciteti vozila. MAN Lion’s Coach ima kapacitet od 49+1+1, dok Neoplan Tourliner ima nešto veći kapacitet koji iznosi 53+1+1.

Kao i vanjski dio, i unutrašnjost je u potpunosti ista. Sjedišta su najluksuznija u ponudi Kiel Exclussivo Plus, koja su opremljena sa sigurnosni pojasevima, kederom od kože, dodatnim bočnim jastucima “falte”, naslonima za glavu od kože i koji su podesivi po visini te standardnim mrežicama za lične stvari, rukonaslonima, naslonima za noge i preklopnim stolićem sa držačem za tablem ili mobitel.

Vozači će također uživati u vožnji zahvaljujući Isringhausen sjedištu koje je ergonomsko i prilagodljivo vozaču. Opremljeno je također i sa mikrofonom, grijanjem, a urađeno je u LederLux kombinaciji da se prati ostatak luksuzne opreme u vozilu. Za odmor, vozači će moći koristiti i kabinu kod drugih vrata koja je opremljena i klima uređajem.

Od ostale opreme koja će biti na raspolaganju putnicima je frižider smješten u prednjem dijelu vozila, WC sa senzorom dima, Konvekta klima uređaj, Spheros termo grijanje, audio/video sistem sa dva LCD monitora od 19 inči, a putnici će tokom putovanja moći uživati i u svojim elektroničkim uređajima zahvaljući utičnicama od 230 V ispod svakog reda sjedišta.

Iz kompanije su poručili da ih je korona virus malo poremetila u ispunjavanju planova, ali da se konstantno ide naprijed. Sa ovom akvizicijom se ne staje i već se planiraju novi projekti.

Primljeno je šest novih vozača i ekipa je znatno proširena, a nova vozila će raditi nove linije prema Hrvatskoj i Njemačkoj kao i neke izvanredne linije. BHBus.ba