Dvije minute parkinga platio 9,5 eura: ‘Odlična reklama za hrvatski turizam’

Čitatelj Večernjeg lista poslao nam je fotografiju računa za parkiranje na kojem se vidi kako je za dvije minute platio gotovo 10 eura.

Vrijeme dolaska: 1:09. Vrijeme odlaska 1:11. Cijena 9,50 eura. Takav račun na Zrću dobio je jedan naš čitatelj. “Dvije minute parkinga 9,5 eura. Odlična reklama za hrvatski turizam”, javio nam se ogorčeno.

“I tri sata kasnije još jednom toliko platiš za dvije minute kad dođeš po dijete. A pored rampe stoje zaštitari i tjeraju te unutra jer kao smetaš prometu. Slična prevara kao onaj poznati restoran na Mikonosu. S tim da je ovo još gore jer nije privatna firma već javni parking grada Novalje”, kaže.

“Dakle, država Hrvatska vara goste, a ne samo neki nedisciplirani pojedinci. I onda se čude što je booking stao”, dodao je. Ovo je najnoviji primjer cijena na Jadranu koje bodu u oči. Kronen Zeitung nedavno je o tome objavio tekst, zaključujući kako su cijene primjerenije bogatoj Švicarskoj nego nekoć jeftinoj destinaciji za odmor. “Pizza za 18 eura, steak za 38 eura”, požalila se im se Austrijanka.

A da cijene rastu, nije samo dojam već to potkrepljuju činjenice. Inflacija je lipnju nastavila usporavati na godišnjoj razini, ali tekuće cijene ne miruju te je osnovna potrošačka košarica u Hrvatskoj u mjesecu lipnju bila za 0,9 posto veća nego u mjesecu svibnju, navodi Državni zavod za statistiku. Prema metodologiji usklađenoj sa Eurostatom lipanjski skok harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena (HIPC) bio je još i veći – čak 1,6 posto, što je najveće mjesečno povećanje cijena unutar europodručja. Hrvatska je u lipnju, prema HIPC-u, sa 8,3 posto inflacije imala treću najveću stopu godišnje inflacije u europodručju, odmah nakon Slovačke i Estonije.

Večernji.ba