Džaferović: Mostar nikad neće biti ni podijeljen, niti hrvatski stolni grad!

U sklopu manifestacije “Putevima pobjede Armije RBiH”, u Podveležju je danas obilježena godišnjica pobjede u ovom dijelu Mostara, a svečanosti su između ostalih prisustvovali i član Predsjedništva BiH iz reda bošnjaćkog naroda Šefik Džaferović, potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević, predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago, muftija mostarski Salem ef. Dedović, uz brojne ratne komandante, članove porodica šehida i palih boraca, te borce koji su uzeli učešće u ovoj vojnoj operaciji.
Šefik Džaferović podsjetio je da je akcija oslobođenja Mostara od srpsko-crnogorskog agresora jedna od prvih akcija Armije RBiH tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata. Prisjećajući se šehida i boraca koji su tokom agresije izgubili živote, Džaferović je rekao da su upravo oni najzaslužniji što danas građani Bosne i Hercegovine uživaju slobodu.

– Ono kroz što su prošli u tom vremenu Mostar i Bosna i Hercegovina nikada se ne smije zaboraviti. To moramo prenositi na mlađe generacije. Događaji poput današnjeg, koji veličaju i podsjećaju na vrijeme obrane veoma su važni i jedan su od načina očuvanja sjećanja na sve što se izdogađalo, rekao je Džaferović.

Kaže i da su tendenciozni komentari o tome kako je Mostar oslobodio samo HVO, ništa drugo nego zlonamjerni spin.

– To spinuju oni koji zagovaraju velikodržavne projekte. Mostar su od srpsko-crnogorskog agresora obranili i pripadnici Armije RBiH, i Bošnjaci i bh. patrioti. To jasno kažemo uvijek i svugdje i toj vrsti spina nikada nećemo podleći. Neke snage ovaj prostor, odnosno grad Mostar žele vidjeti kao hrvatski stolni grad. On nije nikada, niti će biti hrvatski stolni grad, niti podijeljen grad. Mostar je naš, bosanskohercegovački grad, grad u kojem moraju ravnopravno živjeti i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi, i ostali, rekao je.

(Vijesti.ba)