Eksplozija nasilja u Švedskoj: ‘Kad majci s djetetom pucaju u glavu…Bit će još gore’

Švedska predstavlja za mnoge uzor kad je riječ o zaštiti klime, socijalnoj politici i liberalnom društvu, međutim nedavni val nasilja u Malmöu pokazuje kako nije sve kako treba, piše DW. Maher Turkie smatra kako se napravilo puno pogrešaka.

On je postao poznat kao organizator prosvjeda protiv nasilja na koji dolaze zabrinuti roditelji kao i pripadnici krim miljea. Naime, početkom studenog pucano je na dvojicu mladića i jedan od njih je preminuo od posljedica ranjavanja, a napadači su pobjegli na biciklima. Turkie je bio teški kriminalac koji je proveo godine u zatvoru i želi prekinuti začarani krug nasilja.

– Kažete djeci ‘idite u školu’, a sami ste kriminalci. Zašto oni ne bi bili kriminalci? – kazao je Turkie na prosvjedu. – Više mladića smo uspjeli nagovoriti da se jave socijalnoj službi ili policiji. Mnoge smo nagovorili da promjene način života, dakle uspjeh je moguć. – smatra osnivač organizacije No2Crime koja se bori protiv nasilja.

Ipak, svaki tjedan eksplodiraju bombe, a građani su ogorčeni i u strahu. A policija je dobila pojačanje iz cijele zemlje koje bi trebalo smiriti situaciju. Mladi u to sumnjaju. – Stanovnici ovog kvarta ne osjećaju se sigurno. Policija se ovdje ne smije pojaviti. Kad ubiju 15-godišnjaka ili majci s djetetom pucaju u glavu…Bit će još gore. – kazala je jedna 15-godišnjakinja.

www.vecernji.ba