Episkop Sergije pisao biskupu Komarici: “Svećenik produbljuje jaz između Srba i Hrvata”

DRVAR – Episkop bihaćko-petrovački Sergije, u otvorenom pismu koje je poslao biskupu banjalučkom Franji Komarici, žali se na ponašanje drvarskog svećenika Davora Klečine, a kojeg optužuje “da svojom aktivnošću, prvenstveno na društvenim mrežama, dodatno produbljuje nesretnim ratom nastali jaz između Srba i Hrvata, pravoslavnih i rimokatolika”.

“Na osnovu informacija koje sam dobio od parohijskih svećenika i vjernika, a u šta sam se kasnije i sam uvjerio, Klečina, koji obavlja svećeničku dužnost u Drvaru, jedan je od onih koji drsko, bezobzirno i naučno neutemeljeno pokušava svojatati srpsku pravoslavnu kulturno-istorijsku i duhovnu baštinu na području povjerene mi eparhije, nastojeći samo njemu znanim metodama sve pravoslavno prikazati kao rimokatoličko, odnosno sve srpsko kao hrvatsko”, piše vladika Sergije.

Episkop bihaćko-petrovački dodaje da je aktivnost Klečine već unaprijed osuđena na propast, jer, kako ističe, “zna ovaj raspeti narod šta je njegovo, a šta nije, zna i prenosi s koljena na koljeno”.

Dodaje da, pišući o proteklom ratu, Klečina, oživljavajući uspomene iz djetinjstva, opravdano plače nad banjalučkom Ferhadijom, ali “ne vidjesmo suze koje potekoše sa njegovog lica nad srpskom djecom, ženama i starcima iz Drakulića, Motika i Šargovca…”

Episkop bihaćko-petrovački ocjenjuje da je Klečina samo eksponent određenih krugova “koji nastavljaju svoj put, davno trasiran”.

“Ako netko vlastiti identitet pokušava produbiti na našoj bogatoj kulturno-istorijskoj baštini, taj ne želi vidjeti vlastitit odraz u istini niti želi sačuvati toliko željeni mir među narodima”, naveo je vladika Sergije u pismu biskupu Komarici.

Komarica je u telefonskom razgovoru “Nezavisnim novinama” rekao da nije u prilici da pročita pismo, te da bismo njegov komentar mogli dobiti u ponedjeljak, prenose Nezavisne novine

Klečina u izjavi za “Nezavisne” kaže da mu je “jadno i ispod svakog nivoa da se jedan episkop osvrće na Facebook objave osobe koju ne poznaje”.

“To su moji privatni komentari. Na svom Facebook profilu imam pravo pisati i objavljivati što god hoću. Mislim da svako ima pravo iznijeti svoje viđenje istine, jer istina je jedna. Mislim da je vrijeme jednoumlja prošlo i sada svako ima pravo iznijeti svoje mišljenje, odnosno činjenice, bilo o bližoj ili daljoj prošlosti, naravno ne vrijeđajući nikog. Moje objave nisu išle u pravcu toga da nekoga ponizim niti omalovažavam”, rekao je Klečina.

Dušica Runić, načelnik Općine Drvar, rekla je za “Nezavisne” da se slaže s vladikom Sergijem, odnosno da Klečina produbljuje jaz između Srba i Hrvata.

“Slažem se s episkopom. To bi bio moj komentar”, rekla nam je Runićeva.

Svećenik Davor Klečina, Župa Drvar

Klečina: Općina Drvar neda suglasnost za objekat

Katolički svećenik Davor Klečina tvrdi da općina Drvar odbija bez, kako je naveo, ikakvog zakonskog osnova dati Župi Drvar urbanističku suglasnost za obnovu višenamjenskog objekta za karitativnu djelatnost.

“Nakon što je Župa sv. Josipa Drvar nadležnim općinskom tijelima uputila službeni zahtjev – priloživši svu traženu dokumentaciju i plativši sve potrebne pristojbe – za izdavanje urbanističke suglasnosti za rekonstrukciju i dogradnju višenamjenskog objekta u vlasništvu Župe za humanitarne, karitativne i druge djelatnosti, općina Drvar je izdala rješenje kojim se odbija zahtjev, ne navodeći po kojem zakonskom osnovu to čini”, navodi Klečina.

Sa druge strane, općinska načelnica Dušica Runić kaže da, koliko je upoznata, taj objekat nije u skladu s njihovim regulacionim planom.

“Neki gabariti objekta ne odgovaraju regulacionom planu i mi smo to odbili, kako bismo u projektu gabarite građevine prilagodili regulacionom planu. Mi postupamo u skladu sa zakonom”, rekla je Runićeva.

Dušica Runić, načelnica Općine Drvar

Općina Drvar nastavlja s opstrukcijama gradnje katoličke crkve!