EU daje 3 milijarde eura Bjelorusiji ako Lukašenko ode s vlasti

Europska unija spremna je dati Bjelorusiji tri milijarde eura ako se s vlasti makne predsjednik Aleksandar Lukašenko te provede demokratska tranzicija, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za sigurnosnu i vanjsku politiku.

Lukašenko nije sretan s tim

Europska komisija je ranije tijekom dana izvijestila kako je predstavila Vijeću plan o gospodarskoj potpori budućoj demokratskoj Bjelorusiji.

“Time želimo iskazati predanost ljudima u Bjelorusiji. Taj plan će biti aktiviran kada Bjelorusija otpočne tranziciju prema demokraciji, ne prije toga”, izjavio je Borrell u Lisabonu gdje sudjeluje na neformalnom sastanku ministara obrane EU.

“Lukašenko nije sretan s tom idejom”, dodao je.

Paket od tri milijarde eura uključuje bespovratni novac i kredite kako bi Bjelorusija stabilizirala svoje gospodarstvo i reformirala institucije, izvijestila je Europska komisija. Novac bi došao iz različitih izvora unutar EU.

Lukašenko i Putin se sastaju

Danas se pak Lukašenko sastaje u Sočiju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dan nakon što je UN-ova zrakoplovna agencija (ICAO) najavila istragu prisilnog spuštanja Ryanairovog zrakoplova.

“Ne znam je li održan ili nije njihov sastanak, nemam saznanja o njemu. Putin i Lukašenko me ne obavještavaju o svojim agendama, pa ne znam. Putin je snažani podupiratelj Lukašenka to je jasno, ali o njihovom sastanku ne znam ništa”, rekao je Borrell.

Europska unija istovremeno namjerava pojačati sankcije Bjelorusiji nakon što su vlasti te zemlje u nedjelju prisilile Ryanairov zrakoplov na slijetanje pa uhitile u njemu oporbenog aktivista i njegovu partnericu, rekao je jučer hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka s kolegama iz EU u Lisabonu.

“Dogovorili smo se da ćemo ubrzati rad na sankcijama. U pripremi je četvrti paket u okviru postojećeg sankcijskog režima”, rekao je Grlić Radman za Hinu.

“Državno sponzorirana otmica”

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass poručio je kako bi sankcije mogle obuhvatiti ključne kompanije u sektoru gnojiva te da bi EU mogao onemogućiti vladi Bjelorusije izdavanje obveznica u Europskoj uniji.

Ministri 27 država EU-a razmatraju širenje liste osoba koje se nalaze pod sankcijama. Nakon prošlogodišnjih predsjedničkih izbora pod sankcijama EU-a je 88 osoba bliskih režimu te sedam kompanija.

Bjelorusija nije trebala biti tema neformalnog sastanka 27 ministara vanjskih poslova EU-a okupljenih u Lisabonu, no s obzirom na aktualna događanja oko prinudnog slijetanja zrakoplova, stavljena je na dnevni red.

Bjeloruske vlasti su rekle da su u nedjelju naredile zrakoplovu koji je letio iz Grčke u Litvu, a u tom trenutku bio u njenom zračnom prostoru, da sleti u Minsk zbog prijetnje bombom. Kad je zrakoplov sletio uhićeni su njegovi putnici Roman Prostaševič i njegova partnerica Sofia Sapega.

Čelnici EU-a optužili su Bjelorusiju za državno sponzoriranu otmicu. Europska komisija, izvršno tijelo EU, priopćila je da podupire želju bjeloruskog naroda o mirnoj demokratskoj tranziciji nakon predsjedničkih izbora održanih u kolovozu 2020. za koje tvrdi da nisu bili niti slobodni niti pošteni. dfg