EU SVE NESTRPLJIVIJA Borell traži od BiH da ubrza reformu Izbornog zakona

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je danas da EU želi ohrabriti bh. političke lidere da ubrzaju reformske napore u ostatku ove godine koja nije izborna.

Nakon četvrtog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Europska unija – Bosna i Hercegovina koji je održan danas u Briselu, Borrell je istakao da je dužnost bh. političara da povedu zemlju prema EU u skladu sa željama stanovnika Bosne i Hercegovine.

Pojasnio je da je na sastanku razmatrana neophodnost reforme izbornog zakona koja bi uklonila sve oblike nejednakosti i diskriminacije, uključujući i ustavni nivo.

– Europska komisija je spremna da ponudi i kandidatski status ako Bosna i Hercegovina postigne konkretne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta koji uključuju i važne reforme u oblasti vladavine prava i funkcioniranja institucija – rekao je Borrell.

Naglasio je da bi fokus trebao biti na neophodnim reformama radi oporavka od pandemije i nastavka europskog puta.

– Mi ćemo podržati oporavak ekonomije kroz ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan za bolju infrastrukturu, podršku biznisima, te zelenu i digitalnu transformaciju – naveo je Borrell.

Podcrtao je da nas je nedavna godišnjica genocida u Srebrenici podsjetila na potrebu za pomirenjem u BiH i cijeloj regiji kako bi krenuli naprijed, te da pokušaji revizije povijesti, negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca nemaju mjesta u Europi i neće biti tolerirani.

Autor: Fena

Dnevno.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply