EU: Uvest će se covid-putovnice

Kampanja cijepljenja u Europskoj uniji protiv koronavirusa trebala bi se ubrzati. U suradnji s glavnim proizvođačima cjepiva trebalo bi proširiti proizvodne kapacitete. EU također želi financijski podržati razvoj cjepiva koja bi bila djelotvorna protiv mutiranih virusa i što brže odobriti njihovu upotrebu. “To za nas ima najveći prioritet”, rekao je predsjednik Vijeća EU Charles Michel, prenosi Deutsche Welle. “Moramo poboljšati pristup proizvodnji cjepiva”, rekao je belgijski premijer Alexander de Croo.

“Brži pristup većem broju cjepiva je presudan za zaštitu ljudi i povratak u normalan život.” U sedam zemalja EU broj zaraženih ponovo raste, usprkos raznim mjerama lockdowna, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. U 20 drugih članica EU taj broj opada ili stagnira. S obzirom na visokozarazne mutacije virusa, kancelarka Angela Merkel govorila je o “trećem valu korone u kojem se već nalazimo”. Proširenje kapaciteta Na videokonferenciji održanoj u četvrtak (25.2.2021.) šefovi država i vlada Europske unije odobrili su prijedloge Europske komisije za bolju opskrbu cjepivom. EU podržava izgradnju nove tvornice cjepiva u Marburgu u kojoj će se proizvoditi oko milijardu doza godišnje.

Borbu protiv pandemije Europska komisija u budućnosti želi voditi uz pomoć nove institucije za “hitne zdravstvene slučajeve” pod nazivom Hera. Države članice su se složile da pojačaju sekvenciranje i potragu za novim varijantama virusa kako bi brže pronašle potencijalno opasne mutante. Paralelno s konferencijom šefova država i vlada 27 članica EU pred Europskim parlamentom u Bruxellesu su saslušavani šefovi šest najvećih proizvođača cjepiva u Europskoj uniji. Obećali su da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi brzo isporučili obećane doze cjepiva. Uz to oni žele u potpunosti surađivati u razvoju cjepiva prilagođenih novim, mutiranim varijantama virusa.

To je rekao izvršni direktor kompanije AstraZeneca Pascal Soirot, kojeg je EU žestoko kritizirao zbog njegovog načina poslovanja. Zdravstvene covid-putovnice u “doglednoj budućnosti” Načelno su šefovi vlada EU odlučili da se izradi jedinstvena zdravstvena putovnica, odnosno propusnica, koja bi cijepljenim ljudima omogućila određene slobode kao što su putovanja ili sudjelovanje na konferencijama i kulturnim događajima.

“Politička odluka” o tome što se točno može učiniti s potvrdom o cijepljenju još nije donesena, rekla je kancelarka Angela Merkel na svojoj konferenciji za novinare u Berlinu. “Ja nisam programer”, odgovorila je Merkel na pitanje DW-a bi li takav elektronski certifikat ili covid-putovnica o cijepljenju trebala biti dostupna prije ljetnog odmora. “Ali, sigurno će biti dostupna u doglednoj budućnosti”, dodala je kancelarka. Pri tome će samo izrada nacionalnih covid-putovnica, koje bi potom trebale biti spojene u zajedničku EU-zdravstvenu putovnicu, trajati tri mjeseca. Za zdravstvenu putovnicu se zauzeo, pored svojih kolega iz Grčke, Cipra i Španjolske, i austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Pred konferenciju Kurz je rekao da bi “zelena putovnica” bila prikladna za ljude koji su cijepljeni ili su se oporavili od korone kao i da bi omogućila “komadić slobode” ali i “uređen europski put ka normalnosti”. “Ali to ne znači da na kraju smiju putovati samo cijepljeni ljudi”, dala je do znanja kancelarka Merkel. I prekogranični promet unutar EU mogao bi se odvijati neometano. Međutim, testovi na covid bi se mogli zahtijevati prilikom ulaska u neku od članica EU. Načelno je državama članicama prepušteno da odluče kako u budućnosti žele koristiti zdravstvene putovnice u kojima su potvrde o cijepljenju.

“Covid-putovnica je politički neutralna”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Predsjednik Zastupničkoga kluba kršćanskih demokrata u Europskom parlamentu Manfred Weber (CSU) pozvao je šefove država i vlada da požure. Bila bi to “birokratska noćna mora” kada bi se cijepljenim ljudima naknadno trebalo izdavati covid-putovnice, rekao je Weber za DW.