Europska unija produžila Brexit do siječnja 2020. godine

EUROPSKA UNIJA odobrila je produženje Brexita do 31. siječnja 2020. godine, objavio je danas predsjednik Europskog savjeta Donald Tusk.

Tusk, koji je odluku objavio na Twitteru, naveo je kako će odluka biti formalizirana i u pisanoj formi.

Tusk naziva ovo produženje fleksibilnim, što znači da bi se Brexit mogao dogoditi i ranije. Ako zastupnici u britanskom parlamentu odobre sporazum prije novog roka, Velika Britanija bi mogla i prije 31. siječnja napustiti Europsku uniju.

Prema nacrtu plana kojeg su jutros razmotrili veleposlanici EU-a, 1. prosinca ili 1. siječnja također bi mogli, u slučaju dogovora, biti potencijalni datumi za Brexit. Prema pisanju britanskih medija, sastanak je trajao svega pola sata.

– Zadovoljan sam donešenom odlukom EU-a o fleksibilnom produženju – kazao Michel Barnier koji je u Europskoj uniji zadužen za pregovaranje o pitanju Brexita.

Podsjećamo, premijer Boris Johnson je, unatoč uvjeravanjima da nikad neće, bio prisiljen prihvatiti odgodu Brexita nakon što su u parlamentu odbili njegov prijedlog o ekspresnom izlasku u tri dana i, naposlijetku, izglasali pomicanje roka.