Evo koji su konkretni uvjeti za ulazak u Hrvatsku i Sloveniju

Tragom navoda čitatelja da Hrvatska i Slovenija ne priznaju negativne testove na koronavirus iz Bosne i Hercegovine, pitali smo nadležne u ove dvije države da li je to točno, piše Klix.ba.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske su podsjetili da od 31. ožujka ove godine omogućavaju ulazak državljanima trećih zemalja ako:

Putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu, te drugom obliku turističkog smještaja, ili su vlasnici kuća ili plovila u Hrvatskoj;

Putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili imaju drugi ekonomski interes.

Istakli su da se osobama koje putuju iz prethodno navedenih razloga i zadržavaju se u Hrvatskoj duže od 12 sati omogućava ulazak uz:

Predočenje potvrde o negativnom PCR testu ili brzom antigenskom testu na koronavirus koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, a koju objavljuje Europska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. Ako se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Hrvatskoj, do desetog dana od datuma izdavanja testa mora se ponoviti testiranje;

Predočenje potvrde o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv koronavirusa ili prvu, iznimno, ako se radi o cjepivu koja se prima u jednoj dozi;

Predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa sa Zajedničke liste, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije koronavirusom, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili predočenje potvrde o prebolovanoj bolesti koju je izdao liječnik;

Određivanje desetodnevne samoizolacije po dolasku u Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja radi skraćivanja samoizolacije.
U MUP-u Hrvatske su naglasili da se neće dopustiti ulazak ako osoba ne ispunjava obrazložene uvjete. Ukazali su i na posjedovanje potrebne dokumentacije.

“Svi državljani trećih zemalja koji namjeravaju boraviti na području Republike Hrvatske iz navedenih razloga moraju to dokazati odgovarajućom dokumentacijom, bez obzira na to hoće li njihov boravak biti duži ili kraći od 12 sati”, istakli su.

Naglasili su da priznaju negativne PCR testove izdane od nadležnih zdravstvenih ustanova Bosne i Hercegovine.

Također su podsjetili da sve odluke o uvjetima ulaska u Hrvatsku za vrijeme pandemije donosi Stožer civilne zaštite ovisno o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i zemljama u okruženju te da su objavljene na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Uvjeti za ulazak u Sloveniju
U MUP-u Slovenije su naglasili da su uvjeti ulaska u ovu državu detaljno obrazloženi na njihovoj web stranici. Istakli su da u ovu državu mogu ući osobe uz negativan test ne stariji od 48 sati urađen u državama članicama EU, šengenskom prostoru, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Svi oni mogu ući bez karantene, kao i:

Oni koji imaju potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 21 dan, ali ne starijim više od pola godine;

Oni koji imaju liječničku potvrdu da su prebolovali koronavirus i da nije prošlo više od pola godine od pojave simptoma;

Oni koji imaju dokaz da su se cijepili prije više od sedam dana tj. od primanja druge doze cjepiva Pfizer ili Moderna, više od 14 dana od primanja prve doze cjepiva AstraZeneca i Sputnjik i najmanje 21 dan od primanja prve doze cjepiva Johnson & Johnson.

Naveli su da odgovorni u Sloveniji kontinuirano prate epidemiološku situaciju i na osnovu toga određuju epidemiološke mjere, te da su one isključivo u svrhu zaštite zdravlja stanovništva. dva