Evo zašto nema drva za one koji su uplatili

U ovom trenutku „Šumarija“ nije isporučila 6.000 m3 ogrijeva stanovnicima županije koja je najveći izvoznik drvne mase u FBiH. Svih 6.000 m3 drva su građani uredno platili. Neki još u siječnju!
.
To znači da tisuće kućanstava u ovom trenutku muku muče što učiniti sada kad je sezona grijanja počela.
.
ŠGD se sustavno uništava godinama, a stvari su kulminirale u najgorem mogućem trenutku. Naime, nijedna uprava do sada nije bila imuna na gotovinu koju kupci trupaca i izvođači radova sječe i izvlačenja nude da bi dobili ugovor. Svi su prije ili kasnije završili u njihovom džepu.
.
To je uvijek značilo nastavak namještanja natječaja i koruptivnu dodjelu ugovora, posebno onih „na panju“. Da razjasnimo na početku, ovu praksu nisu uveli kupci trupaca i izvođači radova, već korumpirani direktori i njihovi politički mentori.
.
Ugovor na panju znači da izvođač radova koji sječe drvo u isto vrijeme od šumarije kupuje to drvo. U tom slučaju on sječe što hoće i kad hoće, ovisno o svojim potrebama. On, ako je nezadovoljan rasporedom utovara (nije u prilici probrati kvalitetnije drvo prije svih) jednostavno prestane raditi taj odjel.
.
Čak ima slučajeva kada nezadovoljni, drvnu masu koju su izvukli na tvrdi put, jednostavno odvuku natrag u šumu dokazujući tim činom „Šumariji“ da su oni gazde i da se njihovi uvjeti moraju poštovati. Uprava i vlast šute jer se od istih godinama uzima.
.
Nezadovoljni izvođač radova može, bez penala, dio sezone raditi samo tehničko drvo kako njemu odgovara a zanemariti izvlačenje ogrijeva (bukve koja vrlo brzo propada ako duže vremena stoji posječena u šumi).
.
Sječa na panju je bila zabranjena nakon velikih sukoba u vladi Draška Dalića. On, preglasan od svojih ministara koji su tada podržali uredbu da se ukine sječa na panju, nezakonito odluči sam da usvojenu odluku Vlade jednostavno ne potpiše. Time je zaustavio odluku koja je prije više od 5 godina trebala garantirati opskrbu prvo domaćeg stanovništva a tek onda izvoznike.
.
Taj potez je do dana današnjeg zabetonirao odnose između ŠGD-a i izvođača/kupaca koji je generirao ovu krizu oko nedostatka ogrijeva u Županiji.
.
Kad se tome doda i uhodani izvoz ogrijeva i trupaca, koji se po nalogu duvanjskog Čovića odvija prema Hercegovini i manjem entitetu jasno je zašto nema drva za obične smrtnike bez „štele“.
.
Bitno je da je pilana u Hercegovini, kojoj je vlasnik brat Vukadinovog prijatelja i direktora bolnice u Mostaru, puna robe i da pretovar šticara iza benzinske pumpe teče nesmetano.
.
Danas, kad se sustav raspada i realizacija plana ŠGD-a na primjer u šumariji Grahovo nije dosegla ni 50 %, prije spomenuti, sada u ulozi ministra financija, piše komentare o tome kako su oporbeni gradski vijećnici krivi za sve što ne valja u zadnja tri desetljeća.
.
Zašto tisuće ostaju bez grijanja on ne komentira.
Šumarstvo koje je trebalo biti motor razvoja ove županije, ovih dana pokazuje sav jad dosadašnjeg neprijateljskog načina upravljanja i vladanja. Ono što je izvjesno, po prognozama stručnjaka, kriza s ogrjevom u našoj županiji će biti još veća.
.
Ostaje nam jedino da naoštrimo „motorke“, nešto u „suvo“ za šumara i po drva u šumu!
.
HRS Hercegbosanske županije
Poslovno trgovački centar Metropolis Livno