Farma “Podhum” u Livnu, najmodernija farma u BiH

Ekipa Balkan televizije posjetila je farmu “Podhum” u Livnu, najmoderniju farmu goveda u Bosni i Hercegovini. Farmu Podhum, prvu u BiH koja se bavi uzgojem rase salers, osnovao je 2016. godine Mate Omazić iz Zagreba na svojoj djedovini.

Kako je za Balkan televiziju ispričao radnik Nikola Šimunac, krave borave na otvorenom svih 365 dana u godini. Goveda ljeti borave u Livanjskom polju, a zimi u planini. Farma ima poseban sustav nadzora goveda putem ogrlica sa GPS signalom. Uzgoj je prvenstveno namijenjen za klanje, tov i za daljnji rasplod.

Na farmi se vrši uzgoj goveda francuske tovne rase salers u funkcionalnom proizvodnom sistemu krava-tele. Stado broji više od 180 grla. Na farmi se krave same tele na pašnjacima. Bikovi se kontrolirano puštaju s kravama i junicama s kojima nisu u srodstvu u zadnjih pet generacija. Posebna pažnja se daje zdravstvenom stanju stada.

Farma “Podhum” koja se bavi ekološkim uzgojem goveda, posjeduje certifikat o organskom uzgoju prema standarima Europske unije i Halal certifikat.

Farma “Podhum” osnivač je i Udruge uzgajivača koja je član Svjetske salers organizacije.

Balkantv

Mate Omazić