Fata Orlović: Maknite crkvu ili ću je minirati / VIDEO

Točno godinu dana navršit će se ovog 1. travnja od kada je istekao rok za dobrovoljno uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović, a na osnovu presude Europskog suda za ljudska prava.

”No, crkva ni do danas nije uklonjena, a vlasti u RS nastavljaju voditi politiku koja progoni sve koji nisu Srbi u RS. Vlasti RS i Srpska pravoslavna crkva postali su suučesnici progona Fate Orlović i uzurpiranja njene imovine”, navodi NAP.

S nanom Fatom razgovarali su novinari u Srebreniku, gdje je trenutno smještena kod kćeri, nakon manjih zdravstvenih problema.

“Meni kako izgleda kod njih nema zakona. Oni misle da su oni zakon, ali i oni i mi smo najmanji. Hoću da se crkva izmjesti, jer je to trebalo da se izmjesti prošle godine. Ne pitam jel ima ili nema korone. Kad nema korone da oni rade svoje poslove, nema onda ni u mojoj dvorištu. Hoću da se ovog travnja crkva odnese”, poručila je Fata Orlović u razgovoru za agenciju Patria.

Pozdravila je one koji su nadležni za izmještanje s porukom “da ne ratimo džaba, jer ako zaratimo neće ostati u Bosni”.

“Evo 20 godina sam se mučila i sudila, oboljela sam za to i ja i moja djeca, nisam htjela galame i ne mogu reći da sam galamila ili neko grdilo napravila. Ako je ne obore ovog travnja, onda niti ima zakona niti oni postoje. Pozivam da se ovo lijepo završi”, kaže nana Orlović i napominje: “Ovo je veliki bezobrazluk”!

Kako kaže, postoji presuda, a tvrde da ne mogu ništa. “Svaki dan u Zvorniku rade oko crkve, a kod mene ne mogu to uraditi za sat vremena. Hoću da se obori i pozivam nadležne da nose objekt crkve jer ću je ja minirati”, kazala je nana Orlović.

Odvjetnika nane Fate Orlović, Rusmira Karkina novinari Patrije pitali su što očekuje, a on odgovara da očekuje svašta.

“Ovog 1. travnja će se navršiti točno godinu dana od krajnjeg roka za dobrovoljno izvršenje presude Suda za ljudska prava u Strassbourgu. Dakle, 1. travanj 2020. godine je bio krajnji rok do kada je vlast entiteta Republika Srpska, obavezana navedenom presudom, da uklone nelegalno izgrađeni objekt pravoslavne crkve sa privatnog zemljišta obitelji Orlović”, pojasnio je Karkin.

Ističe da i pored brojnih dopisa i prozivki u medijima, vlasti RS apsolutno ne pokazuju nikakav interes za provođenje ove presude.

“Vlasti RS provele su jedino dio presude kojim ime je naloženo plaćanje troškova koje su apelanti imali u tijeku postupka. Međutim, o važnijem dijelu presude, uklanjanju objekata nema nikakve priče. Vlasti RS nisu odgovorile ni na jedan dopis, a vidimo da nema nikakvog pomaka”, poručuje Karkin.

Napominje da je možda krajnje vrijeme da se otvore karte i kaže ono što svi znaju i pretpostavljaju.

“Jedini razlog, ljudski razmišljajući i promatrajući ovu situaciju mislim da je jedina okolnost koja se ovdje čeka, a to je smrt nane Fate Orlović. To je jedini način na koji bi suprotna strana mogla izaći kao pobjednik. Tolike opstrukcije 20 i nešto godina, sudski postupak, nije bio dovoljan da se uvede obitelj Orlović u ovo pravo. Najzaštićeniji institut prava je privatno vlasništvo”, poručio je Karkin.

Pojašnjava da je postupak po apelaciji Sudu za ljudska prava završen presudom kojom je naloženo uklanjanje objekta i da ne postoji niti jedan novi pravni korak koji bi trebao poduzeti.

“Ono što me najviše čudi je da je u pitanju objekt jedne vjerske institucije, dakle Srpske pravoslavne crkve. Ne mogu da vjerujem da ako se već smatramo vjernicima, ako u Boga vjerujemo i u božje određenje, ne mogu da vjerujem da se crkva nalazi na tuđem zemljištu. Postoji presuda kojom je naloženo uklanjanje vjerskog objekta, a da se to ne uradi. Neljudski”, zaključio je Karkin u razgovoru za Patriju.