FBiH – Tko će dobiti 2520 maraka i što kada ova odluka istekne?

Nema povećanja minimalne plaće, ali poslodavci mogu svojim radnicima do sredine iduće godine bez poreza uplatiti dvije prosječne plaće. Tako je odlučila Vlada Federacije BiH sa ciljem da ovakva uredba zaštiti radna mjesta, a rastereti poslodavce. Uredbom je određeno da maksimalna isplata iznosi do 2520 maraka. Tko će dobiti ovaj novac i što kada ova odluka istekne?, prenosi BHRT.

Za dobrog radnika poslodavac u privatnom sektoru uradit će mnogo, jer je dobrog radnika sve teže naći, a bez njega. Novoj uredbi će se prilagoditi i privatnik. Anketirani građani žele da plaće budu veće za sve radnike, ali ne misle da je ova odluka pravo rješenje, jer život je skup i nakon 30. lipnja do kada će ona trajati. Udruženje poslodavaca Udruženje poslodavaca Federacije BiH pozdravlja odluku Federalne vlade. “Trebaju je poslodavci u što većoj mjeri iskoristiti pogotovo kad je u pitanju realni sektor. Ja mislim da ćemo mi to znati itekako iskoristiti i da ćemo to primijeniti.

Poslodavci su na velikom udaru kako uposlenike zadržati, mislim da kroz povećanje plate jedna od mjera je kako radnike zadržati unutar kompanije”, navodi Suad Ećo, član UO Udruženja poslodavaca FBiH. Na poslodavcima je da utvrde način isplate, odnosno hoće li biti isplaćeno u šest dijelova ili jednokratno. Važno je naglasiti da isplata nije dio plaće niti naknada, već je isključivo pomoć za radnike. “Ono što je naša procjena Vlada je donijela prvenstveno radi privatnog i realnog sektora, jer oni imaju manja ta primanja.

Mi i za državne službenike, namještenike od općina, gradova i kantona i Federacije, ćemo sigurno insistirati da se taj dio uredbe odnosi i na sve organe i sve javne ustanove u FBiH”, govori Samir Kurtović, ispred Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH. U Sindikatu osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo zatražili su od kantonalne Vlade da ova vrsta pomoći bude isplaćena svim radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području ovog kantona.

Kratkoročna mjera “Ovakva pomoć je potrebna u svim onim sektorima gdje imamo prosječnu plaću koja je ispod 2000 maraka. Pozivamo sve poslodavce da isplatu tu neoporezivu naknadu svim radnicima u FBiH”, govori Saudin Sivro, ispred Sindikata osnovnog obrazovanja KS Sa stajališta struke ovakvi potezi nisu obećavajući. “To je kratkoročna mjera, Vlada ima dovoljno manevarskog prostora da smanji namete koje poslodavci imaju na neto plaću, ti nameti su 70 posto”, ističe Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA-e.

Odluka koju je donijela Vlada Federacije nije obavezujuća, ona daje mogućnost isplate pomoći radnicima. Iako je činjenica da svaki poslodavac želi zadržati radnike, neki neće moći isplatiti ovu pomoć. Iz Sindikata smatraju da bi dugoročno rješenje bilo smanjivanje doprinosa poslodavcima, ali i povećanje minimalne plate, te se nadaju da će se ova pitanja riješiti, nakon što “istekne rok” ovoj neobavezujućoj odluci.

Bljesak.info