Fiktivni birači: Kako su Duvnjacima došli listići za glasovanje?

Žurnal tvrdi kako je sve počelo 21. svibnja ove godine, kada je Milijan Brkić svim predsjednicima županijskih odbora HDZ-a Hrvatske, predsjednicima koordinacija HDZ-a, te koordinatorima za opće izbore u BiH izdao ”naputak za rad na terenu”.

”Aktivisti HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH izravno su sudjelovali u krađama identiteta bh. državljana koji su prijavljeni za glasovanje putem pošte”, objavio je portal Žurnal tvrdeći kako to dokazuju dokument kojeg je potpisao potpredsjednik HDZ-a Hrvatske Milijan Vaso Brkić, te razgovori s hrvatskim državljanima kod kojih su, navodno, stanovali bh. građani kojima je Središnje izborno povjerenstvo isporučilo glasački materijal.

Naputak za rad

Žurnal tvrdi kako je sve počelo 21. svibnja ove godine, kada je Milijan Brkić svim predsjednicima županijskih odbora HDZ-a Hrvatske, predsjednicima koordinacija HDZ-a, te koordinatorima za opće izbore u BiH izdao ”naputak za rad na terenu”. Jedan dio tog dokumenta, tvrdi portal, odnosi se na registraciju birača koji glasuju putem pošte, odnosno, ”birači za dopisno glasovanje”. ”Na dostavljenim popisima potencijalnih birača koje ste dobili nisu navedeni podaci o glasačima koji su se na zadnjim izborima registrirali za dopisno glasovanje (prosudba je kako ih je na popisu bilo oko 20 000, a pravo glasa ostvarilo je oko 9500). Kako se podaci budu ažurirali, tako će vam biti dostavljani (uvijek jednoobrazno; ono što ste već dobili) novi popisi”, napisao je, kako tvrdi Žurnal, Milijan Brkić, samo nekoliko dana nakon što se u Hrvatskoj susreo s Draganom Čovićem, Milanom Bandićem i bivšim šefom ruske obavještajne službe FSB-a Nikolajem Patruševim. Brkić naređuje aktivistima da urade segmentaciju birača, te da razvrstaju one koji će sigurno glasovati za kadrove HNS-a.

Segmentacija birača

”Zašto je važna segmentacija birača? Dobro segmentiranje birača (sigurni i vjerovatni) određuje sve kasnije logističke aktivosti, od prijave, dostave glasačkih listića na adresu, pa do povrata u Središnje izborno povjerenstvo”, pojasnio je Brkić. Žurnal navodi kako je za koordinatora svih aktivnosti prilikom registriranja birača Milijan Brkić odredio Maria Bebića, kadra HDZ-a Hrvatske koji je prošle godine imenovan za jednog od direktora Hrvatske pošte.

”I upravo tu je ključ. Prema međunarodnim poštanskim pravilima, što je regulisano i lokalnim zakonima i u BiH i u Hrvatskoj, preporučena pošiljka može se isporučiti isključivo osobi na čije ime je poslana. U protivnom, pošta se vraća. Da su poštari u Hrvatskoj glasački materijal iz BiH dostavljali ‘trećim licima’ dokazuju i razgovori koje smo obavili s hrvatskim državljanima na čijim su adresama fiktivno prijavljeni ‘glasači’ iz BiH”, piše Žurnal.

”Iseljavanje” Duvnjaka

Na adresi Prilaz obali 21 u mjestu Promajna u Hrvatskoj, prema dokumentaciji SIP-a, stanuje birač Bože Bagarić iz Tomislavgrada. Vlasnik objekta u kojem, navodno, stanuje Bagarić je Ljubo Kasalo, dok je u SIP-ovom dokumentu navedeno da objekt pripada Jošku Kasalu. ”Joško Kasalo. Sin, vjerojatno. Joško je prijavljen u Zagrebu”, rekao je Žurnalu Ljubo u telefonskom ragovoru. Na pitanje stanuje li kod njega Bože Bagarić iz Tomislavgrada, Kasalo se zbunio. Umjesto Bože spomenuo je ime Robert. A onda su ga novinari Žurnala upitali je li na tu adresu stigla pošta iz BiH. ”Došla je pošta, i uzeto je to. (Ko je uzeo) Josip ja mislim da je uzeo. (Ko je Josip) A ne znam”, bio je iskren Ljubo Kasalo.

Nikakvog Josipa nema prijavljenog na adresi Prilaz obali 21. No, poštar Hrvatske pošte je izborni materijal predao trećim licima, a ne Boži Bagariću kojem je SIP poslao preporučenu pošiljku, navodi Žurnal. Ivica Bagarić iz Tomislavgrada, prema dokumentaciji SIP-a, prijavljen je na hrvatskoj adresi Vinjani Gornji 61. Vlasnik objekta na toj adresi je Toni Aračić. ”Da li kod Vas živi Ivica Bagarić”, pitao je novinar Žurnala. ”Ne znam zašto bi vas to zanimalo i ko ste vi. Ne moram vam ja odgovarati na ta pitanja. Lip pozdrav”, kazao je Aračić prije nego je prekinuo vezu.

Materijal na adresama

Isti odgovor je bio i kada su nazvali Karla Bagarića iz Makarske. U kući njegovog oca Marka, na adresi Požare 21 prijavljen je Ivan Bagarić iz Tomislavgrada. ”Nisam dužan da vam odgovaram na ta pitanja”, kazao je Karlo Bagarić Žurnalu. Žurnal piše kako je izborni materijal iz BiH isporučen na sve ove adrese, iako nije dostavljen onima na čija imena je pošta i upućena. ”Za ovakvo postupanje poštara Hrvatske pošte, bila je nužna suglasnost čelnika tog javnog preduzeća. A tamo je direktor Mario Bebić, kadar HDZ-a Hrvatske kojeg je Milijan Brkić imenovao koordinatorom za registraciju birača koji glasuju putem pošte za izbore u BiH. Da su u pitanju zloupotrebe u režiji HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske, odnosno Dragana Čovića i Milijana Brkića dokazuju i drugi dokumenti”, navodi Žurnal.

Kako je rastao broj birača

Portal ističe kako se usporednom analizom broja prijavljenih birača u inozemstvu za 2014. i 2018. godinu, dolazi do podatka da je broj birača porastao za čak 36 tisuća. ”Analizirajući samo 14 općina koje kontrolira HDZ BiH došli smo do podatka da je broj porastao za oko 10 tisuća. U Tomislavgradu 2014. godine bila su prijavljena 594 birača, dok ih je danas na popisu 1966. U Stocu su, za glasovanje putem pošte, 2014. godine bila prijavljena 374 birača, a ove godine se prijavilo 1350. Uskoplje je dobilo novih 1300 birača u inozemstvu. U Usori je ta brojka s 13 narasla na 200, u Žepču ih je više za 1170, u Jajcu za 1150, u Domaljevcu za 900, Novi Travnik za 370, Busovača 450, Kreševo 200, Livno 400…”, zaključuje Žurnal.

Bljesak.info