Film o generalu Gotovini: Danas počinje snimanje u okolici Livna

trr

Nakon snimanja početnih kadrova filma “General” , ekipa Kiklop filma prebacila se s obronaka južnog Velebita na područje livanjske općine gdje će ostati do 5. ožujka ove godine.

S obzirom na to da je general Gotovina dio svog ratnog puta proveo kao zapovjednik na livanjskom ratištu, ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Darinko Mihaljević i predstavnik Koordinacije braniteljskih udruga Dragan Konta dali su osnovne informacije članovima produkcijskog tima. Općinski načelnik Luka Čelan hrvatskim je filmašima obećao punu podršku i pomoć u realizaciji tog zahtjevnog projekta.

Devetnaest tjedana snimanja, stotinu glumaca te više od tisuću statista na mnogobrojnim lokacijama samo su neki podaci o HRT-ovu megaspektaklu “General”, igranome filmu i televizijskoj seriji od osam nastavaka, koji će govoriti o životnome i ratnome putu hrvatskoga generala Ante Gotovine. Projekt će nastati prema scenariju Antuna Vrdoljaka i knjizi Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”.

U naslovnoj je ulozi Goran Višnjić, a temeljnu glumačku ekipu čine Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Goran Navojec, Borko Perić, Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Boris Svrtan i Zrinka Cvitešić.

Pomoćnik redatelja je Kristijan Milić, poznat i kao redatelj filma “Broj 55”, HRT-ova ratnoga filma koji se bavi tematikom Domovinskoga rata. Za produkciju je zadužen Andrija Vrdoljak, a za fotografiju Vjekoslav Vrdoljak. Nakon Livna produkcija filma seli se na područje Ploča.

Snimanje će trajati od 20. veljače do 20. srpnja, a emitiranje televizijske serije na Hrvatskoj radioteleviziji predviđeno je tijekom 2018. godine.•