FOTO : DUVNJACI I LIVNJACI NA LITURGIJSKOM SLAVLJU DOČEKA RELIKVIJA SVETOG LEOPOLDA MANDIĆA U HERCEG NOVOM

Skupina vjernika iz Tomislavgrada i Livna noćas kasno vratila se sa hodočašća-slavlja iz Crne Gore, iz Herceg Novog, a prigodom dočeka neraspadnutog tijela Svetog Leopolda Bogdana Mandića, sveca milosrđa, poznatog u cijelomu svijetu

livnjaci

Duvanjski i livanjski hodočasnici otputovali su jučer ujutro u osvit zore iz Tomislavgrada Ćićkovim autobusom u Herceg-Novi, rodno mjesto sveca, gdje su uz brojne vjernike pristigle sa svih strana, nazočili liturgijskom slavlju, misama u 10 sati i misi u 16 sati, na ispraćaju relikvija sv. Leopolda Mandića za Dubrovnik.

Središnje euharistijsko slavlje predslavio je, uz koncelebraciju brojnih svečenika i biskupa, splitsko-makarski metropolit i nadbiskup mons. Marin Barišić, a završnu misu, na ispraćaju relikvija predvodio je mons. Ilija Janjić.

„ Bilo je mnoštvo hodočasnika, svećenika katoličke crkve iz Crne Gore ali i iz drugih država. Bilo je zaista nekako svečano, dirljivo i teško mi je opisati taj doživljaj“, kazao nam je jutros Ilija Sliško, jedan od duvanjskih hodočasnika u Herceg Novi, koji nam je i ustupio ove lijepe fotografije.

FOTO GALERIJA

„Liturgiju dočeka predvodio je mons. Ilija Janjić. U kratkoj homiliji istaknuo je, da je Leopoldova ljubav prema braći ljudima bila je veća od njegovih osobnih želja i ciljeva pa čak i od one da se vrati među svoj narod dodajući kako bismo i mi poput njega trebali nastojati razabrati što je važno za ostvarenje većeg dobra.

„Sveti Leopold znao je zalutalog vratiti na pravi put, pomoći da se pomiri s Bogom i bratom čovjekom. Najveći će plodovi ovog dolaska biti naš iskreni povratak Bogu” rekao je mons. Janjić.
Privremeno napuštajući svoje počivalište u Padovi, Leopold je napustio 99 sigurnih ovaca kako bi posjetio onu jednu, ‘preko mora’, rekao je kotorski biskup.

„Došao je potaknuti nas da se vratimo u okrilje milosrdnog Boga, da nas osnaži u srcima i da osjetimo mir, zajedništvo i svijest o zajedničkom življenju vjere” zaključio je mons. Janjić, a prenosi IKA.

www.tomislavnews.com / Foto : Ilija Sliško