FOTO / VIDEO / Blagoslovljena crkva u Potočanima kod Livna

Filijalna crkva sv. Ante u Potočanima okupila je mnoge vjernike kako iz samog mjesta tako i iz susjednih mjesta Zagoričana, Dobrog i Vidoša. Crkvu je blagoslovio pomoćni biskup banjolučki dr. Marko Semren, a na misi su nazočili fra Vinko Sičaja, fra Ivan Mijatović, fra Jure Šekerija, fra Emanuel Radić, fra Marinko Baotić i fra Jurica Periša.

Televizija Kiseljak i Foto studio Karadža su fotografijama i snimkama pratili ovaj događaj. Bogoslovi iz Sarajeva s Franjevačke teologije su animirali misno slavlje, a novaci su bili u liturgijskoj asistenciji. Biskup Marko, koji je i sam bio župnik u Livnu tri godine (2001-2003), u propovijedi je istaknuo kako je narod glavni nositelj žive crkve koja je po cijelom svijetu jedinstvena upravo zbog jake vjere u narodu.

Na kraju je biskup Marko u znak zahvalnosti dobio od Potočanaca suvenir u obliku livanjskih kola koja simboliziraju ustrajnost i neustrašivost domaćeg puka u izgradnji crkve. Potom je župnik fra Vinko prikazao mukotrpnu povijest izgradnje crkve i zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave. Svi koji su došli na blagosov crkve nastavili su slavlje kod škole u Potočanima. Na fešti je bilo veselo i razigrano uz pjesmu, kolo i svirku.

Biskup Marko se pri odlasku oprostio sa mještanima uz pjesmu ‘Vidi majko crkvu kako raste…’ i potaknuo puk da i dalje nastavi graditi živu crkvu. Gradnja crkve u Potočanima je prije 34 godine bila obustavljana od državnih vlasti, a od 2000. godine polako se obnavljala i sad je ujedinila Potočance i pokazala da samo zajedništvo, molitva i sloga mogu uroditi dragocjenim plodovima.