Fra Kazimir Dolić: Val iseljavanja iz župe Podhum kod Livna doživio kritične razmjere!

Iseljavanje iz Župe sv. Ivana Krstitelja u Podhumu na Buškom blatu doživjelo je kritične razmjere. Kako je u nedjelju, opraštajući se od svojih vjernika zbog premještanja svećenika, rekao župnik fra Kazimir Dolić, u sedam godina njegova služenja u Podhumu broj stanovnika te župe se gotovo prepolovio.

-O 2.600 vjernika katolika koliko ih je bilo kada sam došao, danas ih je u župi Podhum tek njih 1.400, kazao je fra Kazimir navodeći i podatak kako se u istom razdoblju smanjio i broj djece u Osnovnoj školi Podhum.

Prema njegovim riječima, prije sedam godina OŠ u Podhumu pohađalo je 350 djece dok se ove godine broj učenika smanjio na njih manje od  stotinu.

Fra Kazimir Dolić / Foto: Fenix
Fra Kazimir Dolić / Foto: Fenix

Valja istaknuti kako je val iseljavanja stanovnika, ne samo župe Podhum već i ostale četiri župe iz Buškog blata: Prisoje, Grabovica, Rašeljke i Vinica, započeo početkom 70-ih godina prošlog stoljeća kada je pučanstvo buškoblatskog kraja zadesila teška sudbina prisilnog iseljavanja.

Tada je počelo zatvaranje plodnog polja i na njemu izgrađeno današnje Buško jezero, čije vode služe za pokretanje hidrocentrale Orlovac u Rudi kod Sinja.

Izgradnjom jezera potopljeno je više od 60 kvadratnih kilometara plodnih oranica i rodnog polja od kojeg je tada živjelo oko 20 tisuća stanovnika uokolo Buškog blata.

Samo na području župe Podhum tada je živjelo više od pet tisuća stanovnika.

Mnogi od njih u rodni kraj dođu samo ljeti, na godišnje odmore, što je danas prepoznao i fra Kazimir Dolić pozdravivši veliki broj, kako je rekao, “novih lica”  na ranoj svetoj misi u prelijepo uređenoj velikoj kamenoj crkvi sv. Ive Krstitelja u Podhumu.

Fenix-magazin