General Pavao Miljavac za Avaz.ba: Ako je Gotovina zapovijedio ubojstva, neka odgovara, ali treba imati dokaze

evac

Bivši načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske i predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac izjavio je za Avaz.ba, komentirajući prijavu Policijske uprave Trebinje protiv umirovljenog  generala Hrvatske vojske Ante Gotovine, zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima u općini Livno, da nitko nije protiv individualne odgovornosti, ali da za to trebaju postojati dokazi.

Livno i Mrkonjić Grad

– Ako je bilo tko zapovjedio, pa makar bio i Gotovina, ubijete, strijeljate, tu nema šta … Za to moraju biti dokazi. A ne da se kaže da je bio na čelu pa je zato kriv. General Gotovina je oslobođen odgovornosti za “Oluju”, ali sad je ovo nešto drugo. To, dakle, nema kraja. Bio si u Livnu, pa si kriv, bio si u Mrkonjić Gradu, pa si kriv, pa u Crnom Lugu – kaže Miljavac.

Na pitanje postoji li mogućnost da je Gotovina odgovoran za zločine u Livnu, Miljavac je rekao da nema dovoljno činjenica, ali da je Gotovina bio profesionalni vojnik, da je poštovao sve kodekse i da postoje snimci na kojem upozorava podređene na poštivanje Ženevskih konvencija.

– Sumnjam da postoji krivnja, da je takvo nešto zapovjedio, ako je i bio tamo. Ali i najuvježbanije vojske svijeta ratuju, pa se desi … Dogodi se. To je tako, nažalost – rekao je Miljavac.

Miljavac se pita zašto se izlazi s ovakvim optužbama. To je, kaže, neugodno, jer se stvara jedan duh koji ne vodi zaboravljanju, pomirenju i smirivanju tenzija, već diže tenzije.

Kako neslužbeno saznajemo, Gotovina se, po zapovjednoj odgovornosti, tereti za ubojstva najmanje 24 civila srpske nacionalnosti. Izvješće se odnosi na zločine koji su počinjeni u Livnu u razdoblju od travnja do listopada 1992. godine.

Dogodi se

Gotovina je kao zapovjednik HVO-a planirao, poticao, zapovijedao  i pripremao vojne intervencije, koje su za posljedicu imale uhićenje 250 osoba srpske nacionalnosti, koji su odvedeni u logor, dok je njihova imovina zapaljena i opljačkana, a najmanje 24 civila je ubijeno.

Zbog Gotovinine uloge u HVO-u i operaciji “Oluja” 1995., široj javnosti je manje poznato da je Gotovina 1992. godine, nakon ranjavanja i oporavka, nakratko bio zapovjednik HVO Livno. Prvi zapovjednik Livanjske brigade HVO-a bio je Sreten Bego, kojeg je u svibnju 1992. zamijenio upravo Gotovina. Nakon što se Gotovina u rujnu 1992. vratio u Hrvatsku, na njegovo je mjesto postavljen Stanko Vrgoč, koji je Livanjskom brigadom zapovijedao do 1994. godine.

Kako neslužbeno saznajemo, Gotovina se, po zapovjednoj odgovornosti, tereti za ubojstva najmanje 24 civila srpske nacionalnosti. Izvješće se odnosi na zločine koji su počinjeni u Livnu u razdoblju od travnja do listopada 1992. godine.

Autor: F. VELE – Dnevni avaz