Glamoč: Tko sadi ne boji se gladi

Tko sadi, ne boji se gladi. To je poruka glamočkih poljoprivrednika. Ove godine, sadnja krompira kao nikada do sada.

Nikad ranija i nikad opsežnija sadnja krumpira na Glamočkom polju. Strah od posljedica koronavirusa, čini se da i u ovom slučaju čini svoje.

ILIJA RADOJA, poljoprivrednik

Pa i ja mislim tako.Djeca su sada kući, pošto ne idu u školu, tako da nam pomažu.

Poput mnogih Glamočana, i Radoja je na nešto većoj površini nego lani zasadio krumpir. Ništa čudno, rekli bismo, budući da se on tim poslom godinama bavi. No, ponukan ukupnom korona situacijom Josip Jakić je, poput još nekih u ovoj općini, prvi put krenuo sa sadnjom krumpira i to na tuđoj iznajmljenoj parceli.

JOSIP JAKIĆ, poljoprivrednik

Ali ga sijem bez umjetnog, znači eko krompir, zato što nemam novaca da kupim umjetno, tražio od općine Glamoč, od načelnika, tražio od Livna. Rekli u Livnu ti nisi onaj sa boravištem u Livnu i ja sam odusto.

Takvu vrstu pomoći nijedan poljoprivrednik u Glamoču nije dobio.

SLOBODAN PAŠTAR, Stručna služba za poljoprivredu Općine Glamoč

Federalno ministarstvo je uputilo neke dopise, oni su išli sa tom proljetnom sjetvom. S obzirom da opština nije imala sredstava u bužetu predviđenih, mi nismo mogli izići u susret da se pomogne proizvođačima.

Ali i bez ikakve pomoći, ore se u Glamoču.

SLOBODAN PAŠTAR, Stručna služba za poljoprivredu Općine Glamoč

Ore se što se nikad nije oralo, tako da ljudi mahom sade, ko nikad nije sadio sada sadi.

Procjenjuje se da će u odnosu na prošlu godinu ukupno povećanje površine pod krumpirom u Glamoču iznositi i više od trideset posto. Ipak, to nije samo posljedica situacije izazvane koronavirusom, već i dosadašnjom izuzetno dobrom potražnjom glamočkog merkantilnog krumpira.