Glavni haški tužitelj traži da se beogradska Livanjka izruči Haagu!

Glavni haški tužilac haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je da Srbija mora postupati po sudskim odlukama kada je riječ o članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću i da je postojeća pravna osnova dovoljna da oni budu izručeni Haagu.

– Znam da neki pravni stručnjaci u Srbiji imaju drugačije mišljenje i da neke sudske odluke idu u drugom smjeru, ali moje mišljenje je da je postojeća pravna osnova apsolutno dovoljna da bi ove osobe bile izručene Hagu, kako bi im bilo suđeno – rekao je Brammertz za RTS.

On je naveo da Srbija, kao i druge zemlje članice UN-a, ima obvezu surađivati s Haškim tribunalom. Brammertz kaže da je u izvješću, koji će prezentirati 17. srpnja pred Vijećem sigurnosti UN-a, ukazao da regionalna suradnja nije dobra kao što bi trebala biti.

– Kada je riječ o organiziranom kriminalu, trafikingu, situacija je dobra, ali svaki put kada se dotaknemo slučajeva ratnih zločina, naročito u vezi s počiniteljima na srednjem ili višem nivou, tu je politička dimenzija i to negativno utječe na kvalitet regionalne suradnje – rekao je Brammertz.

Haški tribunal je Jojića i Radetu u listopadu 2012. optužio da su uticali na svjedoke u haškom procesu protiv njihovog stranačkog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svjedoče.

Nalog za uhićenje radikala Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u siječnju 2015. godine.

VJERICA RADETA / Desna ruka Vojislava Šešelja “obožava” Livno