Godišnji koncert polaznika glazbene radionice „Canticum“

SONY DSC

SONY DSC

U dvorani Pastoralnog centra Župe Svih svetih Livno dana 31.05.2017 održan je, peti po redu, godišnji koncert glazbene radionice „Canticum“ pod geslom „Hvaljen budi, Gospodine moj, po svim stvorenjima tvojim“. Glazbenu radionicu vodi s. Anđelka Mlakić.

2

Naravno, bilo je prekrasno slušati djecu kako sviraju i pjevaju. Međutim, potaknut uvodnim izlaganjem s. Anđelke Mlakić kako je ovo peti po redu koncert, a kako sam imao zadovoljstvo prisustvovati na svim dosadašnjim koncertima i kako sam u nekoliko navrata pisao o tome koliko je to važno za našu djecu i za nas roditelje, ovaj put sam odlučio napisati nekoliko rečenica o početcima glazbene radionice i zaslužnim osobama za rad same radionice. Jasno radi se o mom osobnom viđenju.
Naime, 20.09.2012g. dok je (po mom osobnom uvjerenju) najzaslužnija osoba za rad glazbene radionice s. Anđelka Mlakić, bila na službi u župi sv. Franje Asiškog u Biloj, pokrenula je glazbenu radionicu za klavir u kojoj je sudjelovalo nekoliko djece iz naše župe.
Nakon toga s. Anđelka prelazi u samostan Školskih sestara franjevki u Livnu, te uz podršku istih 01.10.2012g. nastavlja s radom glazbene radionice. Ovdje posebno želim zahvaliti s. Ivanki Mihaljević tada provincijskoj predstojnici koja je prepoznala i nesebično podržala ovaj projekt.
U ovih pet godina rada glazbene radionice, uz klavir uvedena su i dva nova instrumenta, gitara i harmonika. Broj polaznika glazbene radionice istovremeno je narastao na preko 70. Isto tako, stvoreni su uvjeti za stjecanje osnovnoškolskog glazbenog obrazovanja polaganjem razrednih i predmetnih ispita prema osobnim potrebama u Osnovnoj glazbenoj školi „Franjo S. Vilhar“ . Neki od polaznika glazbene radionice uspjeli su se upisati i redovno pohađaju Osnovnu glazbenu školu „Franjo S. Vilhar“ Livno.
Ovo sve navodim (obzirom da znam kako Osnovna glazbena škola „Franjo S. Vilhar“ Livno godišnje upiše tek desetak učenika) da bih naglasio ogroman značaj i veliki doprinos s. Anđelke Mlakić, razvoju glazbene kulture grada Livna, koji je prema mom osobnom uvjerenju ostao društveno ne zapažen i nepriznat.
Također, zahvaljujem i s.Krešimiri Skopljaković te svim ostalim koji su uključeni u ovu pozitivnu priču.
N. Vrdoljak