”Gorilo” na sastanku s EU: Komšić izašao jer mu je Dodik rekao da nije legitiman

Članovi Predsjedništva BiH održali su online sastanak sa šefom diplomacije Europske unije Jossepom Borrellom.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da su razgovarali o ‘non paperu’ i aktualnoj epidemiološkoj situaciji.
Dodik je rekao da je od Borrella dobio uvjeravanje da će Europska unija BiH isporučiti određenu količinu cjepiva u narednom periodu.

Dodik je istaknuo da je stav Republike Srpske da treba voditi razgovore u okviru BiH o svim otvorenim pitanjima, te da je sav problem BiH u bošnjačkoj politici reintegracije, a ne implementacije Daytonskog sporazuma.

Nakon online sastanka, Dodik je naglasio da Bošnjaci uporno žele reintegrirati BiH kako oni zamišljaju, u kojoj nema ni Srba ni Hrvata.

”To je neka građanska podvala koju oni stalno proturaju, jer misle da to zvučno djeluje zapadnim zemljama i traže građansko uređenje koje je apsolutno neprimjenjivo u BiH”, rekao je Dodik novinarima u Laktašima, prenosi RTRS.

Prema njegovim riječima, ukoliko je u nekom vremenskom razdoblju nemoguće doći do dogovora u okviru BiH o tome kako ići dalje, onda je normalnije očekivati da se pokuša mirno razići.

”To je ono što sam rekao i samom komesaru. Pošto je on iskreno pozvao na razgovor, iskreno sam mu i rekao da je nemoguće očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova kao neovisne države, a da Republiku Srpsku ostave da mrcvare u BiH, kako oni misle i kako žele”, naglasio je Dodik.

Neophodno je, smatra Dodik, naći balans između toga, jer dvije gotovo identične situcije ne mogu imati dva različite rješenja. Ako je Kosovo neovisno, rekao je Dodik, zašto onda ne može Republika Srpska da bude neovisna i po kom principu.

”Ovakav stav izazvao je reakciju druga dva člana Predsjedništva, a Željko Komšić je napustio sastanak nakon moje tvrdnje da je nezgodno da Predsjedništvo bude to koje će voditi te progovore jer imamo Komšića koga ostali predstavnici hrvatskog naroda ne smatraju legitimnim”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da u tom pogledu hrvatski predstavnici smatraju da su Bošnjaci kalkulirali i izabrali Komšića kako bi imali dva člana Predsjedništva, a da Hrvati nemaju nijednog legitimnog.

”On se nešto naljutio i napustio video-sastanak. Јa nisam to prvi rekao, to svi pričaju i svi znaju. Zna i on, a znaju i Bošnjaci koji su ga birali”, istaknuo je Dodik.

On je naglasio da je tijekom razgovora sa Borrellom bilo riječi i o stanju u BiH i regiji u svjetlu pandemije koronavirusa.