Gorivo ispod dvije marke

Cijene nafte i naftnih derivata najniže su u Semberiji zbog blizine dvije velike rafinerije u Brodu i Pančevu i mogućnosti kupovine u rafineriji u kojoj je cijena povoljnija, rečeno je u Odboru distributera nafte i naftnih derivata Područne gospodarske komora Bijeljina.

“Drugi razlog je da veliki broj distributera u vrijeme žetve smanji maržu na minimum, da bi zadržali svoje kupce i podigli njihovo zadovoljstvo”, navode naftaši. Na nekim benzinskim crpkama u Bijeljini cijena goriva je trenutno i ispod dvije marke, piše ATV.

Iz Odbora distributera podsjećaju da se cijene nafte i naftnih derivata formiraju na osnovu rafinerijske cijene, cijene troškova transporta, kao i ostalih ovisnih troškova. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, za šest mjeseci ove godine naplaćeno je 224 milijuna KM prihoda po osnovu trošarina ili posebnih poreza na naftu i naftne derivate.

Uz to je naplaćeno ukupno 271 milijun putarine, od čega 165 milijuna KM posebne putarine za igradnju auto-puteva i 106 milijuna KM putarine za održavanje puteva.

Bljesak.info