Gorivo skuplje za još sedam feninga

Rafinerije u okruženju su, prema njegovim riječima, digle cijenu benzina i dizela za sedam feninga, a uzrok poskupljenje je cijena na svjetskom tržištu.

Gorivo i olin na pojedinim benzinskim crpkama u Republici Srpskoj poskupjeli su za sedam feninga po litru, a i ostale će uskoro krenuti tim putem. Iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata u Privrednoj komori RS pojašnjavaju da su nove cijene rezultat poskupljenja barela sirove nafte na svjetskom tržištu, pišu Nezavisne novine.

Saša Ćejić, iz spomenute grupacije, potvrdio je da je došlo do skoka cijene sirovog barela nafte na svjetskoj burzi sa 67 na 72 dolora. “Na svjetskoj burzi sirova nafta je poskupjela, zbog čega će litar benzina ili dizela iznositi oko 2,15-2,16 KM”, rekao je Ćejić i naglasio da će u sljedećih nekoliko dana doći do poskupljenja goriva na svim benzinskim crpkama za sedam feninga. Rafinerije u okruženju su, prema njegovim riječima, digle cijenu benzina i dizela za sedam feninga, a uzrok poskupljenje je cijena na svjetskom tržištu.

“Tko nije imao zalihe goriva, već je digao cijene, jer je gorivo kupio po novoj cijeni. Onaj tko trenutno na raspolaganju ima zalihe goriva, cijenu još nije digao, ali će to uskoro učiniti”, objašnjava Ćejić. Vjest o novom poskupljenju goriva među vozačima proširila se munjevitom brzinom, zbog čega su se jučer prilikom dolaska na neke od benzinskih crpki prvo informirali je li i za koliko došlo do poskupljenja određenih vrsta goriva.

Dušan Srdić, predsjednik Udruge potrošača “Reakcija” Banjaluka, kazao je da je RS u tijeku prošle godine u regiji imala najjeftinije gorivo, kao i to da sada ima skuplje gorivo i od Austrije. “Po cijeni goriva sada smo u nivou sa Srbijom i Hrvatskom. Kada pogledate kolike su plaće kod njih u odnosu na naše, onda je gorivo preskupo za naše građane. Ovo će dovesti do toga da osnovne životne namirnice poskupe, jer je već došlo do poskupljenja žitarica”, ističe Srdić. Zadnje poskupljenje goriva bilo je 1. veljače ove godine, kada je na snagu stupio izmijenjeni Zakon o trišarinama BiH, te je cijena goriva skočila za oko 18 feninga po litru.

Bljesak.info