Gospodarstvenicima krediti od deset milijuna KM, Vlada daje subvencije

Vlada Hercegbosanske županije na jučerašnjoj sjednici donijela je odluku o davanju suglasnosti na program razvoja malog gospodarstva u Hercegbosanskoj županiji preko subvencije kamate. Sredstva u iznosu od 350.000 KM za realizaciju ove odluke planirana su u proračunu Ministarstva gospodarstva HBŽ-a za 2018. godinu, piše Večernji list BiH. Mala i srednja poduzeća – Svrha programa je doprinijeti ostvarenju prioritetnog i strateškog cilja definiranih strategijom razvoja HBŽ-a za razdoblje 2016.- 2020. godine. Prioritetni cilj, čijem ostvarenju doprinosi ovaj program, definiran je kao jačanje sektora malih i srednjih poduzeća kroz veći stupanj tehnoloških inovacija uz optimalno korištenje postojećih resursa.

Cilj je osnažiti poduzetnike i omogućiti im dodatni razvoj kroz nove investicije u poduzetničke projekte – navodi se u informaciji Vlade HBŽ-a. Kreditni potencijal iznosi 10,000.000 KM koje osiguravaju banke. Korisnici kreditnih sredstava mogu biti poduzetnici registrirani u Hercegbosanskoj županiji, koji tu imaju sjedište i ulažu na tom području. Najniži iznos kreditnih sredstava iznosi 20.000 KM, a najviši iznos je 2,000.000 KM. Program u konačnici treba doprinijeti poticanju konkurentnosti, zadržavanju ili povećanju zaposlenosti, uvođenju inovacija, rastu izvozno orijentirane proizvodnje, proizvodnji finalnih proizvoda te ulaganju u turističku infrastrukturu.

Donesena je i odluka o usvajanju programa utroška sredstava za sufinanciranje projekata ekoloških udruga iz proračuna HBŽ-a za 2018. godinu s kriterijima raspodjele. Sredstva za sufinanciranje projekata iz ove odluke iznose 30.000 KM i planirana su u proračunu županije za 2018. godinu kod Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša na poziciji transfera udrugama građana. Sredstva su namijenjena isključivo za ekološke projekte koji imaju cilj edukaciju i aktivnosti u vezi s očuvanjem i poboljšanjem kakvoće zraka, tla, voda, gospodarenja otpadom, zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti, očuvanja životnog prostora, zaštite prirode i okoliša.

Javni poziv raspisat će Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša HBŽ-a. Policijski službenici Vlada je također na sjednici utvrdila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima HBŽ-a, koji će biti proslijeđen u proceduru županijske Skupštine.

– Razlog donošenja, i to po skraćenoj zakonodavnoj proceduri, zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima HBŽ-a, nalazi se i u činjenici da je nužno izvršiti usuglašavanje teksta Zakona sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH, čijem je donošenju prethodilo potpisivanje sporazuma između Vlade Federacije BiH i sindikalnih predstavnika policijskih službenika, a vezano uz donošenje Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH i zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH – objasnili su u Vladi HBŽ-a. •

www.vecernji.ba