Gospodine ministre i gradonačelniče!

Kada je otac sina poslao na sveučilište rekao je, citiram: ,,Sine uči i završi škole jer kada tebi bude toplo drugima će biti hladno. A kada tebi bude ugodno hladno drugima će biti prevruće““. (ZC) I tako sin završi školu i postade ministar i to ministar obrazovanja, kulture i športa u HBŽ.

Zauze ministar poziciju i udobnu fotelju u toploj kancelariji sa centralnim grijanjem, gdje je ugodna temperatura za rad u košulji. Ako, nedaj Bože, malo zastudi, pa se temperatura spusti, a grijanje ne može da zagrije prostoriju, onda se kupi jedan ili dva konvektora ušteka u struju i pojača grijanje jer ne može čovjek raditi u hladnom. Posebno ako se radi o važnim odlukama kao što je odluka koju je ministar donio u srijedu 28.02 u školama da bude radni dan.

Vjerujem gospodine ministre da taj dan nisi ni došao na svoje radno mjesto, jer je vanjska temperatura u 8 sati bila -10 stupnjeva. Vidjeli ste lijep i sunčan dan pa ste donijeli zapanjujuću odluku. Već odavno je poznato da sve škole u livanjskoj općini nemaju adekvatno grijanje, posebno škole ,,Fra Lovro Karaula“. U tim školama kroz cijelu zimu ministre nemaju temperaturu 12 stupnjeva kada ja vani nula. Tako sam saznao da su djeca u srijedu u Zagoričanima radili na temperaturi od 8 stupnjeva.

Divim se učiteljicama i učiteljima koji su taj dan radili, nisu smjeli, iako su imali pravo na to. Zaključati školu i vratiti djecu u tople domove. Zar ovaj prvi citat na početku ne bi trebao da se odnosi i na vaše kolege u školama jer i njih je otac slao sa istom namjerom kao i vas. Zašto se ne vodi briga o djeci i gdje su tu dječja prava koja su itekako povrjeđena, jer se djeca doslovno smrzavaju. Kada bi vi gospodine ministre zajedno sa našim gradonačelnikom ispunjavali sve obveze koje trebate prema školama onda se djeca, učitelji, nastavnici i profesori ne bi smrzavali u školama kojima je osnivač Općina, a zapovjedništvo Županija.

Zamjeram tebi, gospodine ministre, kao i načelniku Luki Čelanu koji se odnosi maćehinski prema djeci i djelatnicima, jer uvodi grijanje koje ne može ni manju obiteljsku kuću zagrijati. Da se vi gospodine gradonačelniče odnosite maćehinski prema školama pokazuje i slijedeći primjer. Ne mogu da vjerujem da drva za škole niste u stanju osigurati u petom mjesecu pa isporučujete sirova drva u drugom, koja se lože ispod snijega. Kako takva drva mogu da postignu određenu temperaturu koja po pedagoškim mjerama mora u razredu biti najmanja 22 stupnja.

Zar se gospodo vi ne sjećate svog školovanja, trebali bi znati da se za vrijeme hladnih dana ne ide u školu. Kada su roditelji djece bili kod vas i iznjeli činjenice o svemu i da se nešto mora poduzeti, vi ste gospodine ministre, ne mogu da vjerujem na to, odgovorili citiram: ,,Ako im je hladno neka mole Boga da zatopli“.(ZC) Da je moralne vertikale i odgovornosti kod vas i pravne države vi bi gospodo davno podnijeli ostavku ili zbog nerada bili smjenjeni, a ne uživali vi ministre drugi, a gradonačelnik ČETVRTI mandat.

Nadam se da će roditelji djece koja se smrzavaju vas kazniti na izborima i napokon promjeniti nešto. I vama je gradonačelniče toplo i ugodno, a donosite katastrofalne i pogubne odluke za grad, škole itd. Dajte ostavku i idite u Europu raditi kao što su mnogi otišli zbog vas i vaše pogubne politike. Žao mi je, ali egzodus Hrvata i Livnjaka nije završio sve je gore i gore pod vašom palicom kojom ubijate i iseljavate narod. Narod bježi od zdravstva, školstva, sudstva i siromaštva koje je zahvatilo našu županiju, a vi obećavate kule i gradove koje na žalost ostaje samo na obećanjima.

Da je pravna država i da pojedinac smije reći što želi, ja bi se potpisao punim imenom i prezimenom. Ali na žalost bojim se progona od strane vladajućih jer im ova kolumna govori istinu, a istina boli. I na kraju da vas pitam dali ste razmišljali što će biti ako vas netko tuži za kršenje ljudskih i dječjih prava. Posebno dječjih jer su djeca najugroženija skupina. Zato vas molim gospodo da zaštitite ovo malo djece što je ostalo i djelatnike da sretni sa osmjehom na licu ulaze u svoje učionice.

Lijep pozdrav od Ante.