GRAD LIVNO / Žabljačka kanalizacija pod vodom

Kad je Livno nekad davno bilo grad, imalo je kanalizaciju, pročistač voda, polje koje se natapalo i nešto proizvodnje. Od tad je prošlo vremena i izbora, a Livno je sadržajem sve manje i manje grad.

Iako smo svjedoci užurbanog asfaltiranja gazdinih ulica u mjesecu Corone, priprema za lančana otvaranja i presijecanja vrpci, vrijeme je da se podsjetimo nekih velebnih projekata koji su obećavani u prethodnim ciklusima.

Jedan od njih je svakako gradski kolektor i kanalizacijska mreža. Mnoge sredine u ovakvoj BiH su uspjele u 21. stoljeću izgraditi kanalizacijski sustav, a mi smo uspjeli svoj prvo uništiti i pustiti sva g….. i šta sve ne u rijeke pa smo onako optimistično prošlih izbora ušli u realizaciju velebnog projekta.

Ne sjećam se je li bilo sječenja vrpce na početku radova, ali znam točno u kojoj su fazi sada. A činjenice govore slijedeće:

Nakon godinu dana onako, preko volje, kreću radovi od gornjeg Žabljaka. U ove skoro dvije godine glavni vod je došao čak do žabljačkog mosta kod Brčića kuća.

I nije to malo, uzme li se u obzir da su, zbog lošeg projekta, prvo zakopali jedne cijevi na dva metra u duboku vodu, pa kad su shvatili da u vodi loše cijevi i spojnice šahta ne brtve, odlučili su da po tim zakopanim cijevima pruže nove cijevi. To ispada da su duplo više cijevi ugradili samo je dionica ista.

No, problem je nastao kad su shvatili da i gornje cijevi plivaju u vodi. A znaju, obzirom da su šahtove proizvodili u svom dvorištu, da ni ove nove ne brtve. Nije zamjeriti ovdje izvođaču, on uvijek radi što mu investitor i nadzor kažu. Ali šta reći za nadzor i investitora!?

Hajde, jasno nam je da u obraz svašta stane ali ovo?!! Pa zar misle da kanalizacija uz rijeku ima ikakvog smisla ako polu šuplja pluta u vodi te iste rijeke?

Korisnicima, građanima Livna bi puno lakše bilo da su Gradska majka i oci sebi novce prebacili na račun direktno, a ne da prave ovakvu farsu, a svi znamo da tu nema ni k od kanalizacije i kolektora. Već isti onaj Grad, sa istim zagađenim rijekama!

Tako ćemo mi sa svoje tri usrane rijeke dočekati i duvanjski kolektor, ali džabe im! Cijelo Buško jezero će opet biti zagađeno od naših Gradskih…

Nešto se ipak pozitivno dogodilo ovih dana u ovom projektu. Veliki krateri uz Žabljak koji su do pola bili potopljeni vodom više nisu zamke za djecu i slučajne prolaznike.

Mjesecima su bili neoznačeni, ali sad je napokon tu žuta traka!

GRAD LIVNO

Potpisan ugovor za izgradnju kanalizacijske mreže u Livnu