Građani BiH na programu BHRT-a mogu pratiti sve utakmice iz Katara

Od 20. studenoga do 18. prosinca 2022. BHRT, kao vlasnik TV prava za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru, uz partnersku suradnju s tvrtkom BH Telecom, za svoje će gledatelje osigurati prikazivanje svih utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu.

Tim i iznenađenja

U programu BHT1 gledatelji će, kako doznajemo, moći pratiti 46 utakmica u izravnom prijenosu, a za platforme i korisnike BH Telecoma ustupit će prijenose 18 utakmica, 12 iz grupne faze, četiri u osmini finala i dvije u četvrtini finala.

Sve navedene utakmice koje budu prikazivane u realnom vremenu na platformama BH Telecoma bit će emitirane u snimci na programu BHT1. Na taj način osigurali su, unatoč milijunskim dugovanjima prema BHRT-u, posebno RTRS-a, kao i neriješenim pitanjem naplate RTV pristojbe na području BiH, da građani BiH na programu BHT1 prate sve utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva.

BHT1 će, s obzirom na ulogu i obveze koje ima kao javni servis svih građana BiH, prenositi uživo sve utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije, bez obzira na to u kojoj se fazi igraju, tijekom FIFA-ina SP-a u Kataru 2022.

Za sve gledatelje bitno je kazati da će spektakularno otvorenje Svjetskog prvenstva početi 20. studenoga u 15.45, a iz studija BHT1 program počinje od 15.30.

Uzimajući u obzir popularnost nogometa u BiH, tradiciju prijenosa svih utakmica s prethodnih prvenstava, ali i obligacijske sadržaje i termine koje nalaže FIFA, u razdoblju Svjetskog prvenstva doći će i do reorganizacije programske sheme BHRT-a. Značajnu ulogu u toj činjenici ima i Medina Šehić, urednica Sportskog programa BHT1.

– Ljubiteljima sporta poznata je činjenica o razvoju Katara kao moderne i ambiciozne sportske nacije u posljednja gotovo dva desetljeća. Od organizacije Azijskih igara 2006. godine, koje su zbog broja sudionika i zastupljenosti sportova vjerojatno najzahtjevniji organizacijski projekt poslije Olimpijskih igara, pa sve do globalno najpopularnije sportske priredbe, Svjetskog prvenstva u nogometu ove godine. Istaknula bih još Svjetsko rukometno prvenstvo ili Svjetsko prvenstvo u atletici, što je definitivno etabliralo ovu zaljevsku zemlju kao vrhunskog organizatora zahtjevnih događaja, ali i sportsku naciju jer se istodobno razvijao i jačao sportski potencijal Katara – kazala je ona.

Šehić dodaje kako “sada svijet očekuje spektakl na nogometnom Mundijalu i nema sumnje da će tako biti. Osim za Katar, ovo Svjetsko prvenstvo bit će značajno i za razvoj nogometa i sporta općenito u cijeloj toj regiji. BHRT je jedan od nositelja medijskih prava za ovaj događaj.

U našim programskim sadržajima smo, osim utakmica i specijalnih emisija koje će biti emitirane nakon početka Mundijala, ususret Svjetskom prvenstvu predstavili ne samo reprezentacije sudionice, organizaciju ili infrastrukturu nego i kulturu, tradiciju, povijest, ekonomiju, ukratko – način života u Kataru. Želimo, dakle, na što bolji način približiti našim gledateljima sve aspekte i samog događaja, ali i zemlje domaćina te vjerujem da ćemo svi uživati – istaknula je Šehić.

Inače, u sklopu realizacije Mundijala, Sportski program BHT1 će svim raspoloživim kapacitetima i maksimalnim angažmanom, osim izravnih prijenosa i snimaka, realizirati i specijalnu emisiju koja će sadržavati obvezne “highlightse” odigranih utakmica određenog dana u maksimalnom trajanju od deset minuta, a koje će, uz voditelja, uživo analizirati i stručni konzultanti i gosti.

Stalni stručni gosti bit će Amar Osim i Slaven Musa u jednom paru te Dželaludin Muharemović i Igor Janković u drugom paru. Također će im se povremeno pridružiti i prof. Mensur Dogan, novinar Sanjin Latifić i bivši nogometni sudac Mesud Peljto. Osim toga, u sadržaju emisije bit će uvršteni i prigodni prilozi novinara.