Građani BiH od danas bez viza mogu u Dubai

Stupio je na snagu sporazum o ukidanju viza za bh. državljane prilikom ulaska u Ujedinjene Arapske Emirate.

Objavilo je ovo večeras Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Podsjetimo, prije mjesec dana ministar Elmedin Konaković je potpisao Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o uzajamnom izuzeću od zahtjeva za ulaznu vizu.

Potpisivanjem Memoranduma državljani Bosne i Hercegovine koji su nosioci diplomatskog, službenog i običnog pasoša, s rokom važenja ne kraćim od šest mjeseci, izuzeti su od obveze pribavljanja viza za putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate.

Svaka strana potpisnica Memoranduma dozvoljava drugoj strani potpisnici ulazak, izlazak i tranzit kroz teritoriju druge strane bez ulazne vize i bez naknade.

Konaković je tom prilikom istakao kako potpisivanje ovog memoranduma predstavlja historijski događaj koji otvara put unapređenju međusobnog razumijevanja, razvoju turizma, kulturnoj razmjeni i ekonomskoj suradnji između BiH i Emirata.

Ujedinjeni Arapski Emirati su proteklog ljeta donijeli odluku o ukidanju viza za Bosnu i Hercegovinu, a tada je rečeno da je još potrebno da sporazum ratificiraju organi vlasti u Bosni i Hercegovini (Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH).

Ukidanje viza podrazumijeva i smanjenje dijela troškova putovanja u Emirate, obzirom na to da taksa za vizu za ulazak u zemlju iznosi 400 AED, što prema trenutno važećem kursu, iznosi oko 100 eura.

(Vijesti.ba)