Gradonačelnik Livna potpisao ugovor težak 1,6 milijuna KM s tvrtkom iz RS-a

Znamo da ljubav između vrha livanjskog HDZ-a i tvrtki sa područja RS-a itekako dobro funkcionira, ali smo vjerovali kako će se dolaskom novog gradonačelnika neke stvari početi raditi u korist Livna. Međutim, prevarili smo se. Nastavljen je isti obrazac, samo su se promijenili potpisnici.
.
Kako je sve počelo?
Počelo je davne 2008. godine sa rekonstrukcijom središnjeg livanjskog trga po projektu „Urbanističkog zavoda RS-a“ iz Banja Luke. Vjerojatno mnogi naši sugrađani i ne znaju da je „velebni“ izgled našeg Trga Kralja Tomislava osmislila tvrtka iz Banja Luke.
.
U međuvremenu porezna uprava RS-a češlja Urbanistički zavod, utvrđuje da iznos od 70.000 KM, koliko je iznosila izrada projekta, nikad nije uplaćen na račun Zavoda. Inspektori kontaktiraju „našeg“ Luku tražeći objašnjenje je li novac uplaćen i kada. Odgovora naravno nema i priča odlazi u zaborav. Priča odlazi u zaborav, ali uspostavljeni poslovni odnosi livanjskog HDZ-a i tvrtki iz RS-a ostaju.
.
U međuvremenu je isti Urbanistički zavod RS-a, pod novim uljepšanim imenom Novi Urbanistički zavod RS-a, angažiran na poslu izrade prostornog plana Županije. Potpisuje se ugovor o izradi prostornog plana u iznosu od 248.000 KM, uplaćuje se oko 60% ugovorenog iznosa, provode brojne javne rasprave zbog manjkavosti predloženog dokumenta. Na koncu, Županija i dalje nema prostorni plan.
.
Novi Urbanistički zavod RS-a, kao i onaj „stari“ odlazi u stečaj, a nama ostaje pitanje što se dogodilo sa uplaćenih 150.000,00 tisuća maraka za izradu prostornog plana.
.
No, vratimo se mi u našu livanjsku svakodnevicu. Veze su uspostavljene, novca ima, zašto ne dovesti još koju tvrtku s područja RS-a u Livno!?
.
Tako negdje 2010. godine posao na izgradnji javne rasvjete u livanjskom parku dobiva tvrtka „MIG ELEKTRO“ iz Mrkonjić Grada. Procijenjena vrijednost radova je 160.000,00 KM bez PDV-a. Ubrzo, ista tvrtka dobiva i poslove održavanja javne rasvjete u Livnu.
.
U našem gradu je običaj da se poslovi održavanja javne rasvjete ugovaraju na period od 4 godine. Zadnji potpisan ugovor o održavanju javne rasvjete i semafora u našem gradu potpisan je u svibnju 2017. godine u iznosu od 93.000,00 KM bez PDV-a na godišnjoj razini.
.
Svi znamo kako nam semafori (ne)rade ovih godina i koliko treba da se poprave kada se pokvare. Svjedoci smo brojnih prometnih nezgoda kod sportske dvorane kad semafor nije u funkciji. Umjesto da se problem otkloni u roku pola sata, jer je ugrožena sigurnost prometa i osoba, semafor ostaje pokvaren danima. Kako očekivati da će se popraviti isti dan? Treba doći iz Mrkonjić Grada, Banja Luke u Livno.
.
U međuvremenu MiG ELEKTRO se specijalizirao i za izgradnju igrališta s umjetnom travom, pa dobiva i posao izgradnje igrališta s umjetnom travom na Zgonima u iznosu od 574.000,00 KM bez PDV-a.
.
U nama susjednom Tomislavgradu ovakvo isto igralište je urađeno za 460.000,00 KM uz sufinanciranje od strane UEFE od 260.000,00 KM. Preostali dio je financirala općina Tomislavgrad, a izvođač su bili naši Livnoputovi. U Livnu radove izvodi tvrtka iz Mrkonjić grada ,a u Tomislavgradu tvrtka iz Livna!
.
Našoj vlasti izgleda nije palo na pamet tražiti sufinanciranje. Ima se, može se.
.
Na jednoj od sjednica Gradskog vijeća postavili smo pitanje gradonačelniku Darku Čondriću hoće li nastaviti s praksom svojih prethodnih stranačkih kolega i potpisivati ugovore kojim će livanjski javni novci završavati u RS-u. Odgovor je bio kako će Gradonačelnik dati sve od sebe da livanjski javni novci završavaju u Livnu i da poslove obavljaju firme iz Livna.
.
Da to nije tako navest ćemo još jedan primjer.
6 mjeseci nakon dolaska na čelo Grada, gradonačelnik Darko Čondrić je potpisao ugovor sa tvrtkom MIG ELEKTRO iz Mrkonjić Grada za održavanje javne rasvjete u gradu Livnu za period 2020. – 2024. u iznosu od 1.600.000 KM.
.
Iznos za održavanje javne rasvjete i semaforne signalizacije vrtoglavo je narastao sa 400.000,00 KM bez PDV-a na nevjerojatan iznos od 1.600.000 KM. Čemu ovoliko povećanje?
.
Shvaćamo da treba sa 200.000 KM podržati zajednički projekt zamjene stare rasvjete s novom led rasvjetom koji se realizira u suradnji sa UNDP-om. Ali na što odlazi preostali nevjerojatni iznos od milijun KM u razdoblju od 4 godine. Za usporedbu održavanje javne rasvjete u puno većoj Banja Luci je procijenjeno na 400.000 KM u razdoblju od dvije godine.
.
Samo za usporedbu, ove godine je 87 livanjskih studenata dobilo stipendiju od Grada u iznosu od 100 KM mjesečno za 10 mjeseci, što je iznos od 87.000 KM, odnosno 0,87% proračunskih novaca za livanjske studente koji su budućnost našega Grada, a 4% proračunskih novaca ove godine će završiti u RS-u.
.
Bez očuvanja ovo malo privatnih tvrtki iz oblasti građevine i drugih djelatnosti, Livno će postati ekonomski mrtav grad. Svugdje u svijetu je nepisani zakon da lokalni javni novci moraju ostati u lokalnoj zajednici, da bi se očuvalo lokalno gospodarstvo.
.
Odakle Vam pravo da u doba ekonomske krize, potpisujete milijunske iznose koji završavaju izvan Livna, bez da ste ih objasnili javnosti i Gradskom vijeću!? Jeste li svjesni da ovim zadajete smrtni udarac gradskom proračunu, koji se ionako slabo puni!?
GO HRS Livno

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply