Gradskim kadijama i egzekutorima: Srušite i Pirijinu kulu

Sjetimo se kako se nedavno srušila „Jurkića/Činčilova kula“ koja je bila pod zaštitom grada Livna. Nekom iz komšiluka je izgleda dodijala, a taj je čini se inače dobar drug predsjednika stranke, pa su odlučili angažirati livanjskog inspektora da, po nalogu ovih, presudi Kuli.

Srušili su prvu školu u Livnu, a Gradske vlasti su desetljećima gledale kako objekt propada, bez da su prstom makli.

Dok se još mogla spasiti unatrag neko vrijeme oni su je ignorirali i sad je nestala zauvijek.

Da ne bi čekali da vrijeme učini svoje, Gradskim kadijama i egzekutorima predlažemo slijedeće:

Srušite i Smailagića kulu, takozvanu „Pirijinu kulu“

Ima dobrog kamena, a tampon koji će te od njega napraviti neće biti loš.

Tu vam je blizu i stara livanjska Vujadinova/Veis kula. Kad budete mljeli „Pirjinu“ možete usput minirati staru kulu s južne strane tik uz ulaz tako, kad budete slavili nešto posebno u vašim životima, prikladno je srušite kao kameni vodopad niz Crvenice, a kamen možete naravno samljeti i prodati.

PIRIJINA KULA

Evo još jedan prijedlog. Grad i sela Livna ostali su bez pola stanovnika od kad ste vi Kadije. Možda Goričkoj crkvi više i ne trebaju dva zvonika već samo jedan!? Pa da srušite i jedan zvonik?!

Kamen sameljite, zvona unovčite, ona preostala zvona su dovoljna za prepolovljeno stanovništvo.
Od novca koji skupite marljivim mljevenjem kulturne baštine grada Livna obnovite sebi „Kadijin zatvor“. On vam je odmah preko puta srušene „Jurkića kule“.

Onda tu lijepo sjedite i nastavite tužiti i suditi ostatcima kulturne baštine Grada i sela Livna. Ako naiđe poneki stanovnik, a da vas ne sluša naravno presudite i njemu!

Grad Livno

 

KULTUROCID / Srušena jedna od najpoznatijih starih kuća u Livnu