GRANIČNI PRIJELAZ VAGANJ USKORO ĆE BITI MEĐUNARODNI GRANIČNI PRIJELAZ ZA PRIJEVOZ PUTNIKA

vaganj

Tehničke pripreme za prekategorizaciju Graničnog prijelaza Vaganj ulaze u završnu fazu koje će omogućiti da ovaj granični prijelaz bude međunarodni granični prijelaz za prijevoz putnika.

To je bio povod današnjem obilasku Graničnog prijelaza Vaganj predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjane Krišto, predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Ivana Jozića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ivice Brešića i ministra MUP-a Hercegbosanske županije, Darinka Mihaljevića.

1

„Zadovoljstvo mi je da smo danas ovdje na još uvijek malograničnom prijelazu na kojem je pri kraju realizacija zacrtanog cilja da ovaj malogranični prijelaz Vaganj prekategoriziramo u međunarodni Granični prijelaz za promet putnika“ izjavila je Borjana Krišto, predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i dodala: „Mogu reći da zahvaljujem u ovom trenutku svima onima koji su sudjelovali u svemu ovome: predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije, Ivanu Joziću i ministrima u Vladi Hercegbosanske županije i ministrima na državnoj i entitetskoj razini, direktoru Uprave za neizravno oporezivanje i službama Općine Livno koji su uložili mnogo truda i energije da se zacrtani cilj ostvari.

Mi smo 12. rujna ove godine donijeli Odluku da se ovaj projekt privede kraju do konca prosinca 2017. godine. Sve su tehničke pretpostavke za otvaranje ovog prijelaza privedene kraju i sada slijedi odluka Mješovitog povjerenstva za integrirano upravljanje granicom BiH i Republike Hrvatske koja bi se trebala donijeti na sastanku u sljedećih nekoliko dana.

2

Nakon donošenja te odluke mi možemo pristupiti službenom otvaranju ovog graničnog prijelaza i kazati da smo uspješno priveli kraju ovaj veliki projekt iznimno vrijedan za ljude koji će prometovati ovuda, a tako i za službeno granično osoblje“, istaknula je gospođa Krišto i naglasila: „Mi gravitiramo prema Republici Hrvatskoj i sada ćemo imati mogućnost lakšeg protoka ljudi koji će imati kraći put do Sinja i Splita što ima višestruki značaj u eliminiranju gužvi i omogućavanju brže i lakše prometne komunikacije s Republikom Hrvatskom. Također ćemo učiniti sve da i Granični prijelaz Kamensko prijeđe u višu kategoriju graničnog prijelaza“, rekla je predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećamo da je 12. rujna 2017. godine održan sastanak u zgradi Vlade Hercegbosanske županije posvećen problematici funkcioniranja graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj. Na tom sastanku definirani su ciljevi i dinamika rješavanja prekategorizacije ovih graničnih prijelaza u višu kategoriju kojem su nazočili: dr. Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, Borjana Krišto, predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ministar financija u Vijeću ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, federalna ministrica financija, Jelka Milićević, direktor Uprave za neizravno oporezivanje, Miro Džakula, direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, ministri u Vladi Hercegbosanske županije iz HDZ-a BiH, gradonačelnik Livna i načelnik općine Tomislavgrad.

Vlada HBŽ