Grlić Radman: Hrvati u BiH neće biti zakinuti, imaju pravo birati svoje predstavnike

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u subotu u Stocu kako Vlada RH neće dopustiti da Hrvati u Bosni i Hercegovini budu zakinuti, inzistirajući da oni imaju pravo birati svoje legitimne predstavnike vlasti bez preglasavanja. „Kao hrvatska Vlada mi ne možemo dopustiti da hrvatski narod u BiH bude zakinut u temeljnim pravima koja je ostvario i Daytonskim sporazumom.

Hrvati u BiH trebaju zadržati vlastiti identitet i imaju pravo na legitimitet biranja vlastitih predstavnika“, rekao je novinarima hrvatski šef diplomacije upitan o izbornoj reformi u toj zemlji. Grlić Radman dodao je kako će hrvatska država nastaviti pomagati bosanskohercegovačkim Hrvatima “ne samo u razvojnoj pomoći, nego i politički”.

Ponovio je da službeni Zagreb podupire daytonski ustroj BiH kao jedne država s dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda. „Ako želimo Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu, institucionalno frunkcionalnu i naprednu, onda se mora donijeti Izborni zakon koji će jamčiti jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda i svim njezinim građanima“, istaknuo je. Hrvatski šef diplomacije u subotu je Stocu bio izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na obilježavanju 76. godišnjice Bleiburške tragedije i križnoga puta.

Na lokalnom mjesnome groblju položio je vijenac i zapalio svijeće za žrtve komunističkih zločina. „Tu je bilo stratište gdje su komunistički zločinci počinili velika ubojstva civila, vojnika i zarobljenika bez suda i presude. To je jedno strašno poglavlje hrvatskog naroda koji je bio žrtva svih ideologija od fašističke, nacističke tako i komunističke“, rekao je ministar.

Ranije tijekom dana u Mostaru se susreo s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i tamošnjeg HDZ-a Draganom Čovićem s kojim je razgovarao o izbornim reformama i putu zemlje prema Europskoj uniji.

www.vecernji.ba